Πολιτισμός

Κλαπέντα χειρόγραφα της Μονής Παναγίας Εικοσιφοινίσσης παρέλαβε ο Μητροπολίτης Δράμας Δωρόθεος

Τρία χειρόγραφα του 16ου και 17ου αιώνα, τα οποία είχαν κλαπεί από την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Εικοσιφοινίσσης, το 1917, από τους Βούλγαρους κατακτητές , επεστράφησαν στο νόμιμο ιδιοκτήτη τους: την Μονή Παναγίας Εικοσιφοινίσσης.

Η τελετή παράδοσης των χειρογράφων πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, την προηγούμενη Τρίτη 17 Οκτωβρίου.

Τα χειρόγραφα παραδόθηκαν στον Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεο και την καθηγουμένη της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αντωνίνη.

Τα χειρόγραφα είναι:

α) Χειρόγραφο χαρτώο διαστάσεων 21,5Χ15,9 εκ., του 16/17ου αιώνα, βέρβιο άλλοτε της Ιεράς Μονής (παραδίδει ονόματα ευεργετών, δωρητών και κτητόρων),

β) Χειρόγραφο χαρτώο διαστάσεων 29,3Χ20 εκ., του 17ου αιώνα, βέρβιο επίσης της Ιεράς Μονής (παραδίδει ονόματα κτητόρων, δωρητών και ευεργετών), απαντούν διάφορες σημειώσεις σε έτη από Χριστού γεννήσεως, 7142 κ.α.),

γ) Χειρόγραφο χαρτώο διαστάσεων 31Χ21 εκ., του 17ου αιώνα, βέρβιο άλλοτε της Ιεράς Μονής (παραδίδει ονόματα κτητόρων, δωρητών και ευεργετών της Μονής), απαντούν διάφορες σημειώσεις που μας παραπέμπουν στον 17ο αιώνα (στο 1614, 1630, 1639 κ.α.).

Τα χειρόγραφα περιήλθαν στην νόμιμη κατοχή του Οικουμενικού Πατριαρχείου από την συλλογή του Οίκου Πλειστηριασμών Swann Auction Galleries της Νέας Υόρκης.

Καθοριστική στην διαδικασία εντοπισμού και επαναπατρισμού των συγκεκριμένων χειρογράφων ήταν η συμβολή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου.

Πηγή – Φωτό:romfea.gr