Κοινωνία

Κολυμβητήριο Δράμας: Τι λέει η Δημοτική Αρχή – Ανακοίνωση του Project

Την ευθύνη στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης για το κλείσιμο του Κολυμβητηρίου Δράμας επιρρίπτει η αντιδήμαρχος για θέματα αθλητισμού Αναστασία Τολιου με ανάρτηση της στα Μέσα Κοινωνικής Δυκτίωσης.

Η κα Τόλιου τονίζει ότι η δημοτική αρχή αναγκάστηκε να κλείσει το κολυμβητήριο επειδή οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης αρνήθηκαν να ψηφίσουν την παραχώρηση χρήσης των δημοτικών ακινήτων στα αθλητικά σωματεία όταν τέθηκε το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αφού κατηγορεί την αντιπολίτευση για μη ειλικρινή στάση απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα, αφήνει ανοικτό ένα παράθυρο «ελπίδας» για άμεσες παρεμβάσεις στην κατεύθυνση λύσης του προβλήματος «μέσα από τις ζυμώσεις και τις συναντήσεις που κάνουν και έχουν προγραμματίσει» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η κα Τόλιου στην ανακοίνωση της.

Η ανάρτηση της αντιδημάρχου Δράμας Αναστασίας Τόλιου

Σχετικά με το Δημοτικό Κολυμβητήριο Δράμας

Έχοντας επιλέξει από καιρό τον δρόμο της ειλικρίνειας και της ευθύτητας απέναντι στους δραμινούς πολίτες, αισθάνομαι την υποχρέωση να αναφερθώ σε όσα διαδραματίζονται στον χώρο του κολυμβητηρίου προκειμένου να αποσαφηνισθούν όλα όσα περιγράφονται σε δημοσιεύματα και διαδικτυακά σχόλια τις τελευταίες ημέρες.

Πρέπει εξ΄αρχής να επισημάνω ότι ενώ τα προβλήματα στη δομή και τη χρήση του κολυμβητηρίου χρονίζουν ήδη από την εποχή της ανέργεσης του κτιρίου την δεκαετία του ‘80, η σημερινή δημοτική αρχή είναι η μοναδική που ανέλαβε την ευθύνη να ασχοληθεί με αυτά, να εξετάσει και να υλοποιήσει τις απαραίτητες λύσεις.

Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου ανέλαβε την πρωτοβουλία και μερίμνησε να εκπονηθεί μελέτη που αποκάλυψε για πρώτη φορά και τεκμηρίωσε επιστημονικά τις αντοχές και τα δομικά προβλήματα του κολυμβητηρίου.

Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο ζητήσαμε στο δημοτικό συμβούλιο στις 28 Σεπτεμβρίου την παραχώρηση χρήσης των δημοτικών ακινήτων στα αθλητικά σωματεία βασιζόμενοι στην παράταση αδειοδότησης σύμφωνα με την Υπουργική  Απόφαση  γνωρίζοντας πως θα είναι για μικρής χρονικής διάρκειας μιας και αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα η εκτέλεση του έργου «ενίσχυση φέροντος οργανισμού κερκίδων κλειστού κολυμβητηρίου» προϋπολογισμού 90.250.00€.

Η ευθύνη στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης

Παρ’ όλα αυτά στην πλειοψηφία τους οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης αντιτάχθηκαν στην παραχώρηση με αρνητική ψήφο όταν τέθηκε το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σεβόμενοι τις διαδικασίες και το ανώτερο δημοκρατικό όργανο που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίσαμε την αναστολή της λειτουργίας του κολυμβητηρίου.

Επειδή κοιτάμε στα μάτια τους δραμινούς και τα σωματεία, κι επειδή επενδύουμε στον Αθλητισμό με έργα και όχι με λόγια διαβεβαιώνουμε πως είμαστε η δημοτική αρχή που ασχολήθηκε με τη μόνιμη και οριστική αδειοδότηση των γηπέδων εξασφαλίζοντας το ποσό του 1.127.000,00€ για τον σκοπό αυτό.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο βελτίωσης όλων των εγκαταστάσεων μας.

Επίσης άμεσα ολοκληρώνεται η δημοπράτηση για την κατασκευή νέου ταρτάν του δημοτικού σταδίου προϋπολογισμού 600.000€.

Αναμένουμε και ελπίζουμε να έχουμε ακόμη πιο ελπιδοφόρες ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες μέσα από τις ζυμώσεις και τις συναντήσεις που κάνουμε και έχουμε προγραμματίσει προσδοκώντας ταυτόχρονα σε μια πιο ειλικρινή αντιμετώπιση των θεμάτων εκ μέρους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, προκειμένου αφενός να μην υιοθετούνται ασύστολα ψεύδη και συκοφαντίες, αφετέρου να οδηγήσουμε όλοι μαζί τον τοπικό Αθλητισμό στην νέα, καλύτερη εποχή του.

Project Δράμα 2020: Η ανικανότητα Μαμσάκου-Χαρακίδη έκλεισε το Κολυμβητήριο

Ανακοίνωση για την υπόθεση του κολυμβητηρίου εξέδωσε η παράταξη Project Δράμα 2020 επιρρίπτοντας ευθέως την ευθύνη για το κλείσιμο του Κολυμβητηρίου στον νυν Δήμαρχο Χριστόδουλο Μαμσάκο αλλά και τον προκάτοχο του Κυριάκο Χαρακίδη.

Στην ανακοίνωση της η παράταξη προτείνει συγκεκριμένες λύσεις προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα.

Η ανακοίνωση της παράταξης

Πολλοί μπορεί να θεωρήσουν ότι το Project θα έπρεπε να αφήσει τους καταστροφείς της Δράμας, Μαμσάκο και Χαρακίδη, να μαλώνουν ποιος ήταν ο χειρότερος. Όμως, οι πράξεις τους και κυρίως οι παραλείψεις τους δημιουργούν πλέον πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του Δήμου, σε δημότες, αθλητές, προπονητές, συλλόγους και γονείς. Δεν είναι μόνο οι αθλητικές εγκαταστάσεις, απ’ την κατάντια των οποίων αποδεικνύονται τα παραπάνω. Στο Project το λέμε αυτό, όπου σταθούμε και όπου βρεθούμε από το 2014 ως σήμερα. Επειδή όμως το θέμα των ημερών είναι οι αθλητικές εγκαταστάσεις και ιδιαίτερα το Κολυμβητήριο, θα μείνουμε σήμερα σε αυτό.

  • Χαρακίδης (2011-2014) και Μαμσάκος (2014-σήμερα) γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τα προβλήματα του Κολυμβητηρίου. Γνωρίζουν πολύ καλά όχι μόνο ότι είναι πλημμελώς συντηρημένο το Κολυμβητήριο, αλλά, κυρίως, ότι δεν είναι ένα ασφαλές κτίριο. Τα τελευταία 10 χρόνια λοιπόν, κανένας από τους δύο δεν ασχολήθηκε με την επίλυση του τεράστιου αυτού θέματος, αφήνοντας καθημερινά ψυχές να αθλούνται με ρίσκο να τεθεί σε κίνδυνο η ίδια τους η ζωή. Δεν έκαναν ΤΙΠΟΤΕ.
  • Από το 2019 και μετά, τα ζητήματα ασφάλειας έχουν πλέον αποτυπωθεί και σε μελέτη, που ορίζει τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν και αφορούν τις κερκίδες του Κολυμβητηρίου και το κέλυφος. Εδώ και 1,5 χρόνο έχουν κάνει ελάχιστα (μια μελέτη για την ενίσχυση της στατικότητας των κερκίδων, η οποία είναι υπό δημοπράτηση) και δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου με το μεγάλο πρόβλημα της στατικότητας του ίδιου του κτιρίου (κέλυφος και στέγη).
  • Εδώ και χρόνια, η άδεια λειτουργίας του Κολυμβητηρίου ανανεώνεται με την ΚΥΑ που εκδίδεται κάθε χρόνο και παρατείνει τις άδειες λειτουργίας όλων των αθλητικών χώρων σε ολόκληρη τη χώρα. Η λέξη «παρατείνεται» είναι κλειδί. Τόσα χρόνια που μας ζητούσαν να παραχωρήσουμε το Κολυμβητήριο στους συλλόγους βάσει της ΚΥΑ απέκρυπταν το γεγονός ότι το Κολυμβητήριο δεν είχε ποτέ άδεια λειτουργίας; Κι αν δεν είχε, πώς παρατείνονταν κάτι που δεν υπήρχε;
  • Ο δήμαρχος αποφάσισε να κλείσει το Κολυμβητήριο, όταν τα προηγούμενα χρόνια με τα ίδια δεδομένα, αποφάσιζε να το έχει ανοιχτό. Είναι αναμφισβήτητο ότι κανείς δεν θέλει κλειστό το Κολυμβητήριο. Από την πλευρά μας όμως, είναι αδιαπραγμάτευτο ότι πρέπει πρώτα να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των χρηστών του.

Αυτές είναι οι λύσεις στο πρόβλημα

  • Σήμερα, η κατάσταση είναι δεδομένη. Αν δεν υπάρξουν δραστικές λύσεις, το Κολυμβητήριο θα μείνει κλειστό. Το πόσο καιρό θα μείνει κλειστό, εξαρτάται από τις λύσεις που θα επιλεγούν. Και οι λύσεις είναι 3. Η πρώτη είναι αυτή που έκαναν Χαρακίδης-Μαμσάκος, δηλαδή, τίποτε. Αυτή η λύση όμως είχε ημερομηνία λήξης και αυτή παρήλθε. Η δεύτερη είναι να γίνουν όλες οι απαραίτητες μελέτες ενίσχυσης στατικότητας και του κελύφους, ώστε να κρατήσουμε το κάλυμμα του Κολυμβητηρίου. Αυτή η λύση είχε επιλεγεί το 2019 και ο κύριος Μαμσάκος δεν έκανε τίποτε για το κέλυφος και τώρα το βρίσκουμε μπροστά μας. Η τρίτη λύση είναι να πέσει το κέλυφος και το Κολυμβητήριο να μείνει ξεσκέπαστο, με περιμετρικούς τοίχους, έως ότου γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες να το καλύψουμε με μια πιο ελαφριά κατασκευή. Αυτή η λύση απαιτεί χρόνο για τη δημοπράτηση της κατεδάφισης του κελύφους (πιθανότατα θέλει από 2 ως 6 μήνες). Σε αυτήν την περίπτωση, θα μπορούσε το Κολυμβητήριο τον επόμενο Οκτώβριο να έχει ξεπεράσει τα προβλήματα ασφάλειας, αφού θα έχουν πραγματοποιηθεί οι εργασίες που απαιτούνται. Επίσης, σε περίπτωση που επιτευχθεί πιο γρήγορη διαδικασία για την καθαίρεση του κελύφους, είτε με κυβερνητική παρέμβαση, αν αυτό είναι δυνατό, είτε με άλλους τρόπους, ενδεχομένως σε ένα δίμηνο περίπου να μπορούσε ασκεπές και δίχως τη χρήση κερκίδων να λειτουργήσει το Κολυμβητήριο μέχρι τον Ιούνιο, οπότε και θα κλείσει για να γίνει η ενίσχυση των κερκίδων και η τοποθέτηση του νέου κελύφους.

Το Project δεν διοίκησε το Δήμο. Παρόλα αυτά, ως αντιπολίτευση έχουμε αποδείξει ότι προτείνουμε λύσεις εκεί που τα θέματα καίνε και η δημοτική αρχή δεν τα αγγίζει και η μείζων αντιπολίτευση ποντάρει στην αποτυχία.

Η ευθύνη για την σημερινή κατάσταση έχει χαραγμένη το όνομα των δύο τελευταίων δημάρχων Δράμας. Χαρακίδης και Μαμσάκος. Ο κόσμος μπορεί να ξαναψηφίσει, αυτούς και τις παρατάξεις τους, το 2023. Αλλά αντέχουμε άλλη καταστροφή; Ο κόσμος της Δράμας θα απαντήσει.

facebook:            www.facebook.com/project.drama2020

web:                      www.projectdrama2020.gr/

youtube:             Project Δράμα 2020

e-mail:                 project.drama2020@gmail.com

Ομάδα τύπου Project Δράμα 2020