Εκλογές 2019

Μωυσίδου Ιωάννα: από τις νεότερες υποψήφιες στη χώρα, στον Δήμο Προσοτσάνης

Φοιτήτρια πολιτικών επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης η Ιωάννα Μωυσίδου, είναι από τις νεότερες υποψήφιες δημοτικές συμβούλους στη χώρας μας και ίσως η νεότερη στη Δράμα.

Συμμετέχοντας ενεργά στις αυτοδιοικητικές εκλογές στον Δήμο Προσοτσάνης, στο ψηφοδέλτιο του υποψηφίου Δημάρχου Αγγέλου Λύσσελη, φιλοδοξεί να βάλει το δικό της λιθαράκι στην ανάπτυξη του τόπου της και να παράσχει – όπως η ίδια τονίζει – μια νεανική λύση των διαφόρων προβλημάτων.

Στην συνέντευξη της στην ιστοσελίδα alpha-news.gr αλλά και στο ραδιόφωνο ALPHA NEWS 95,5  μίλησε για τη σχέση των νέων με την πολιτική, την ψήφο των 17ρηδων, την αυτοδιοίκηση και την εμπλοκή των κομμάτων αλλά και για τον τόπο της, την Προσοτσάνη και το πως βλέπει την δική της συμμετοχή στην ανάπτυξη της.

“Ό,τι υποσχέσεις δοθούν προεκλογικά πρέπει να κρατηθούν” τονίζει μεταξύ άλλων, δίνοντας το στίγμα της στην δική της συμμετοχή στις εκλογές αλλά και την “κόκκινη” γραμμή της στο πρώτο πολιτικό της βήμα.

-Είστε από τις νεότερες υποψήφιες στη χώρα. Τί είναι αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε, συμμετέχοντας ενεργά στις εκλογές;

-Πιστεύω πως μέσω της συμμετοχής μου στις εκλογές μπορώ να δώσω μια πιο νεανική σκοπιά στις αποφάσεις και ενέργειες του Δήμου καθώς και να κινητοποιήσω τους νέους να λάβουν ενεργή δράση και να συνδράμουν στην εξέλιξη του τόπου που ζουν.

Επίσης, ως φοιτήτρια πολιτικών επιστημών, ασχολούμαι ήδη σε θεωρητικό επίπεδο με τους θεσμούς του κράτους και αυτή η συμμετοχή, θα μου προσφέρει πρακτική εμπειρία.

Οι νέοι, συμμετέχουν στα κοινά, αλλά παθητικά και όχι ενεργητικά

-Πιστεύετε ότι οι νέοι σήμερα ενδιαφέρονται για τα κοινά, ξέρουν τι πραγματικά θέλουν όταν μπαίνουν στο παραβάν για να ψηφίσουν;

-Οι νέοι, κατά τη γνώμη μου, συμμετέχουν στα κοινά αλλά παθητικά και όχι ενεργητικά.

Ενημερώνονται δηλαδή από τα διάφορα μέσα ή το περιβάλλον τους για τα τρέχοντα ζητήματα, σχηματίζουν μια άποψη χωρίς όμως να ενεργούν είτε μόνοι τους είτε οργανωμένα. Κατ’ επέκταση τη στιγμή των εκλογών έχουν μία γενικότερη εικόνα της πολιτικής κατάστασης και των διαφόρων προγραμμάτων των κομμάτων και δίνουν τη ψήφο τους σ’ εκείνο που τη δεδομένη στιγμή, τους αντιπροσωπεύει και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη τους.

-Συμφωνείτε με την ψήφο στους 17ρηδες και 17άρες;

-Η δυνατότητα ψήφου στους 17αρηδες μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για περαιτέρω ενασχόληση με τη πολιτική.

Δίνοντας στο νέο αυτό το δικαίωμα, του δίνεις ουσιαστικά και ένα μερίδιο ευθύνης. Η  ερώτηση “τί σκέφτεσαι να ψηφίσεις” θα είναι παρούσα στις καθημερινές συζητήσεις των νέων και έτσι θα ξεκινήσει και η αναζήτηση απάντησης στην ερώτηση είτε διαδικτυακά είτε συμβουλευόμενοι κάποιον μεγαλύτερο. Ξεκινούν έτσι από τα 17 τους να εξοικειώνονται με τη διαδικασία των εκλογών και συμμετέχουν σε αυτήν, έστω και έμμεσα.

H οικογένεια και φίλοι μου ήταν απόλυτα υποστηρικτικοί στην απόφαση μου

-Πως αντιμετώπισαν την επιλογή σας να είστε υποψήφια στις δημοτικές εκλογές, η οικογένεια σας αλλά και το φιλικό σας περιβάλλον;

-Μόλις τους ανακοίνωσα την απόφαση μου, οικογένεια και φίλοι ήταν απόλυτα υποστηρικτικοί. Με διαβεβαίωσαν πως θα με βοηθήσουν σε όλη τη διαδικασία, από την αρχή μέχρι το τέλος. Ήταν θετικοί, αν και κάτι πρωτόγνωρο για τους φίλους μου, ενδιαφέρθηκαν άμεσα να μάθουν με ποιόν τρόπο θα μπορέσουν να με στηρίξουν.

Όσον αφορά την οικογένειά μου, παρόλο που γνωρίζουν τη διαδικασία, δεν άσκησαν καμία επιρροή πάνω μου, κάτι που βοήθησε να πάρω τη σωστή απόφαση για μένα και να προσαρμοστώ στην νέα εμπειρία με τους δικούς μου ρυθμούς, χωρίς καμία πίεση.

Αναμνηστική φωτογραφία με τη δημοσιογράφο και υποψήφια ευρωβουλευτή της ΝΔ Βίκυ Φλέσσα λίγο μετά τη συνέντευξη της στο στούντιο του ALPHA NEWS 95,5. Η γνωστή δημοσιογράφος δήλωσε ενθουσιασμένη από το ήθος και τον χαρακτήρα της Ιωάννας

Μπορώ να παρέχω στα δημοτικά συμβούλια μια νεανική λύση των διαφόρων προβλημάτων

-Σε ποιο επίπεδο θεωρείτε ότι μπορείτε να βοηθήσετε τον τόπο σας στην περίπτωση που εκλεγείτε;

-Θεωρώ πως, συμβουλευόμενη πάντα και τους συνομηλίκους μου, μπορώ να παρέχω στα δημοτικά συμβούλια μια νεανική λύση των διαφόρων προβλημάτων. Νομίζω μπορώ να αποτελέσω ένα είδος μεσάζοντα μεταξύ δήμου και νεολαίας.

Είναι πιο εύκολο για τους νέους να απευθυνθούν σε έναν άνθρωπο που ταυτίζονται για ιδέες και προβλήματα που τους απασχολούν και εγώ εκτελώντας τη λειτουργία μου, να μεταφέρω αυτούς τους προβληματισμούς για να λυθούν και τις ιδέες για να υλοποιηθούν.

Μία τοπική παράταξη δεν πρέπει να ταυτίζεται απόλυτα με κάποια ιδεολογία

-Ποια είναι η άποψη σας για τον ρόλο των πολιτικών κομμάτων στην σημερινή μας δημοκρατία αλλά και την εμπλοκή των κομμάτων στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

-Σήμερα τα κόμματα βλέπω πως έχουν απογοητεύσει την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας και έχουν βοηθήσει στην αποξένωση των ανθρώπων, νεότερων και μεγαλύτερων σε ηλικία, από την πολιτική.

Δυστυχώς  το πολιτικό προσωπικό στην Ελλάδα και μαζί με αυτό οι ιδέες, δεν αλλάζουν εύκολα. Οι πολίτες φαίνονται κολλημένοι σε πολιτικές, νοοτροπίες και πρόσωπα ανεξάρτητα από την αποτελεσματικότητα και την αξία τους.

Γι’ αυτό μία τοπική παράταξη δεν πρέπει να ταυτίζεται απόλυτα με κάποια ιδεολογία.

Φυσικά, η ιδεολογία κάποιου δεν σημαίνει πως αλλάζει όταν συμμετέχει σε μία ανεξάρτητη παράταξη. Προσωπικά, οι παρατάξεις των αυτοδιοικητικών εκλογών πρέπει να στοχεύουν στην εξυπηρέτηση του καλού του τόπου τους και να μένουν μακριά από κομματικά συμφέροντα και σκοπούς.

Ό,τι υποσχέσεις δοθούν προεκλογικά πρέπει να κρατηθούν

-Έχετε κάποιες “κόκκινες γραμμές¨ όσον αφορά την συμμετοχή σας στις εκλογές αλλά και μετέπειτα στην περίπτωση που εκλεγείτε στο δημοτικό συμβούλιο;

-Βεβαίως! Αρχικά, προτεραιότητα μου είναι η εξυπηρέτησή των συμφερόντων της κοινότητας και όχι των προσωπικών συμφερόντων. Μία τοπική διοίκηση θεωρώ πως έχει παρόμοιες ευθύνες με τις εθνικές όσον αφορά τα λόγια και τα έργα. Πιστεύω πως συμμετέχω σε μία παράταξη που έχει αποδείξει στη θητεία της πως τα λόγια συνάδουν με πράξεις. Ό,τι υποσχέσεις δοθούν προεκλογικά λοιπόν πρέπει να κρατηθούν.

Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες που πρέπει να θέσει η νέα διοίκηση του δήμου Προσοτσάνης για την ερχόμενη θητεία της;

-Στις άμεσες προτεραιότητες της νέας διοίκησης θεωρώ πως πρέπει να είναι η συντήρηση ή βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων καθώς ο Δήμος μας έχει αρκετές διακρίσεις στο ποδόσφαιρο, handbal και στις πολεμικές τέχνες π.χ. πάλη.

Γενικότερα οι νέοι του Δήμου δείχνουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον αθλητισμό και θεωρώ πως ο Δήμος οφείλει να το αναπαράγει παρέχοντας σωστό εξοπλισμό και στέγαση.

Ακόμη, μία πιο οργανωμένη προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος, θα πρέπει να βρίσκεται στους στόχους του Δήμου.

Πρέπει οι πολίτες να ενημερωθούν μέσω διαφόρων προγραμμάτων σχετικά με τους τρόπους που βλάπτουν το περιβάλλον και πως μπορούν να το προστατέψουν, με τη διοίκηση να προσφέρει επιπλέον βοήθεια, παρέχοντας κάδους ανακύκλωσης.

-Όπως όλη η Ελλάδα έτσι και η Προσοτσάνη μαστίζεται από το φαινόμενο του brain drain. Υπάρχει ελπίδα, μπορεί να συγκρατήσει ο δήμος σας, τους νέους ανθρώπους και επιστήμονες και με ποιο τρόπο;

-Κάθε νέο εγχείρημα τρομάζει τους νέους ανθρώπους ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά για την Ελλάδα περίοδο, οπότε ο νέος επιλέγει σε κάποιο νέο του ξεκίνημα να φύγει από μία χώρα που δεν του προσφέρει σταθερότητα και να δημιουργήσει ένα μέλλον σε μία οικονομικά ανεπτυγμένη χώρα. Ωστόσο, και από προσωπική εμπειρία, καθώς αυτή η συμμετοχή ήταν κάτι εντελώς καινούργιο για μένα, συνειδητοποίησα πως οι πολίτες του τόπου μας στηρίζουν το νέο, με κάθε τρόπο.

Εάν ο νέος βρει το θάρρος να ξεκινήσει κάτι στον Δήμο Προσοτσάνης θα έχει ανταπόκριση από το σύνολο των πολιτών.

Επίσης υπάρχουν ήδη ανεπτυγμένοι τομείς απασχόλησης στους οποίους θα μπορούσε να συμμετέχει όπως τα διάφορα οινοποιεία, τα μάρμαρα κλπ.

alpha-news.gr, ALPHA NEWS 95,5