Πολιτική

ΠΑΜΕ Δράμας: Μεγάλη επιχείρηση του νομού Δράμας κάλεσε τους εργαζόμενους να δουλέψουν και την 25η Μαρτίου

Για καταχρηστικές συμπεριφορές πολλών εργοδοτών  καθώς και για μη τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής σε χώρους μαζικής εργασίας, αναφέρεται η γραμματεία του ΠΑΜΕ Δράμας σε ανακοίνωση της.

Κατηγορεί την κυβέρνηση γιατί δεν έχει πάρει κανένα από τα υποδεικνυόμενα από τους επιστήμονες μέτρα προστασίας των εργαζομένων, αλλά επιπρόσθετα έχει αναστείλει και τους ελέγχους των επιχειρήσεων από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας και τους άλλους εποπτικούς μηχανισμούς.

Μάλιστα, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι μεγάλη επιχείρηση του νομού Δράμας – χωρίς να την κατονομάζει –  κάλεσε τους εργαζόμενους να δουλέψουν και την 25η Μαρτίου, μέρα εθνικής εορτής, επίσημης αργίας.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την ώρα που η κυβέρνηση με ΠΝΠ ανακοινώνει μέτρα για τον περιορισμό της  εξάπλωσης του κορονοϊού, όπως  απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών, περιορισμού των συναθροίσεων  και επιβάλει 1 άνθρωπο ανά 15 τ.μ. στα σουπερ μάρκετ, στους μεγάλους εργασιακούς χώρους του νομού οι εργαζόμενοι “συνωστίζονται” κανονικά.

Η “ατομική ευθύνη” που μας χρεώνει η κυβέρνηση φαίνεται δεν ισχύει για την εργοδοσία, που μπορεί να συγκεντρώνει εργαζόμενους σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς από τις συστάσεις των επιστημόνων.

Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι μεγάλη γιατί δεν έχει πάρει κανένα από τα υποδεικνυόμενα από τους επιστήμονες μέτρα προστασίας των εργαζομένων, αλλά επιπρόσθετα έχει αναστείλει και τους ελέγχους των επιχειρήσεων από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας και τους άλλους εποπτικούς μηχανισμούς. Έχει αναστείλει την υποχρέωση από τους εργοδότες να καταχωρούν άμεσα στο σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ” τροποποιήσεις ωραρίων.

Αποτέλεσμα οι εργοδότες με λυμένα τα χέρια, ανάλογα πως συμφέρει την κερδοφορία τους,  να τροποποιούν κατά το δοκούν ωράρια εργασίας, να επιβάλουν εκ περιτροπής εργασία, να δίνονται αναγκαστικές άδειες, να γίνονται απολύσεις και αλλού να υπάρχει εντατικοποίηση της εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεγάλη επιχείρηση του νομού καλεί τους εργαζόμενους να δουλέψουν και την 25η Μαρτίου, μέρα εθνικής εορτής, επίσημης αργίας.

Ταυτόχρονα, οι μεγάλοι εργασιακοί χώροι μπορεί να αποτελέσουν τεράστια εστία εξάπλωσης του ιού, ερωτηματικό παραμένει αν  τηρούνται  οι κανόνες υγιεινής, αν υπάρχουν αντισηπτικά, γάντια και μάσκες.

Τώρα είναι αναγκαίο να παρθούν μέτρα για την ουσιαστική στήριξη των δικαιωμάτων και της υγείας των εργαζομένων. Να γίνουν οι απαιτούμενοι έλεγχοι  στους μεγάλους εργασιακούς χώρους του νομού μας.

Δυναμώνουμε τη φωνή μας για μέτρα προστασίας όλων των εργαζομένων