Κοινωνία

Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας: Επιφυλάξεις, υπαινιγμοί και τελικά … Ομοφωνία

Η πρόθεση της νέας δημοτικής αρχής Δράμας να προχωρήσει στη σύνταξη τεσσάρων μελετών μέσα από το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου, με την διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, ήταν το θέμα που ουσιαστικά μονοπώλησε τη συζήτηση του πρώτου( ουσιαστικά)δημοτικού συμβουλίου Δράμας, το βράδυ της 24ης Ιανουαρίου 2024.

Έτσι ή άλλως -όπως όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης παραδέχτηκαν – η νέα δημοτική αρχή δεν είχε τον απαιτούμενο χρόνο για να καταθέσει δικό της πρόγραμμα και ουσιαστικά έφερε προς ψήφιση το πρόγραμμα Μαμσάκου, με μικρές τροποποιήσεις.

Οι ενστάσεις των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης εστίασαν στην πρακτική της απευθείας ανάθεσης στις συγκεκριμένες μελέτες ενώ υπήρξαν και σαφείς αιχμές προς την δημοτική αρχή, όπως αυτή της κας Κιόρτεβε, η οποία χαρακτηριστικά τόνισε ότι με τέτοιες τακτικές «δεν ξεκινάμε καλά».

Αντιδήμαρχος Δράμας Π. Σαλπιγκτίδης: Δεν έχουμε τον χρόνο για διαγωνισμούς

Το αρχικό αρνητικό κλίμα άλλαξε, από τις απαντήσεις του αρμοδίου αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Παναγιώτη Σαλπιγκτίδη, ο οποίος ανέφερε πως η δημοτική αρχή προχωρά στις απευθείας αναθέσεις, στις μελέτες που αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του δήμου καθώς και στην επικαιροποίηση μελέτης καταγραφής όλων των λαμπτήρων του δήμου με στόχο την αντικατάσταση τους με λαμπτήρες led, επειδή ο χρόνος για την κατάθεση των μελετών είναι πολύ περιορισμένος(τέλη Μαρτίου) και δεν υπάρχει η χρονική δυνατότητα  να ακολουθηθεί η διαδικασία του διαγωνισμού.

«Μέσα από την κίνηση αυτή φιλοδοξούμε να φέρουμε στο Δήμο Δράμας 7 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα για τις μελέτες είναι ελάχιστα, μπρός στα οφέλη για τη Δράμα» ανέφερε.

Διαβασμένος και χωρίς υπεκφυγές ο Δήμαρχος Δράμας

Διαβασμένος και χωρίς υπεκφυγές εμφανίστηκε στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο ο Δήμαρχος Δράμας Γιώργος Παπαδόπουλος.

«Αν δεν προχωρήσουμε με αυτόν τον τρόπο, θα πετάξει το πουλάκι» είπε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι στα τέλη Μαρτίου» ενώ απαντώντας στον κ. Μαμσάκο που αρχικά κατέθεσε την ένσταση του για τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, του είπε με δηκτικό υπαινιγμό, πως τουλάχιστον η νυν  δημοτική αρχή θα προσπαθήσει να βρει μελετητικές εταιρείες από τη Δράμα και όχι από αλλού – όπως ο ίδιος(ο κ. Μαμσάκος έπραξε)  – σε παλαιότερο πρόγραμμα που είχε υλοποιήσει.

Δεν παρέλειψε φυσικά να αναφέρει πως από το συγκεκριμένο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων του ΕΣΠΑ για το οποίο θα συνταχθούν οι μελέτες, η προηγούμενη δημοτική αρχή Μαμσάκου δεν έλαβε ούτε ένα ευρώ.

Τελικά, το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Δράμας για το 2024 πέρασε ομόφωνα με τις θετικές ψήφους της συμπολίτευσης, των παρατάξεων Μαμσάκου και Κιόρτεβε και την λευκή ψήφο της παράταξης Πόλη και Ζωή.

 Δημόσια αποδοχή της ευθύνης για έργο που δεν προχώρησε, από τον  πρώην Δήμαρχο Δράμας Χ. Μαμσάκο

Αίσθηση προκάλεσε η δημόσια αποδοχή της ευθύνης από τον  πρώην Δήμαρχο Δράμας κ. Μαμσάκο, στην μη υλοποίηση του έργου της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του γηπέδου Κραχτίδη επειδή δεν πρόλαβαν τις… ημερομηνίες. (Ο κ. Μαμσάκος γενικότερα στις τοποθετήσεις του φάνηκε διαλλακτικός και με πρόθεση συνεργασίας με την νέα δημοτική αρχή).

Το γεγονός σχολίασε με καυστικό τρόπο ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πόλη και Ζωή» Μιχάλης Μλεκάνης, ο οποίος τόνισε ότι είναι απαράδεκτο να υφίσταται η αναγκαιότητα δημιουργίας του έργου, να υπάρχουν τα χρήματα και να χάνονται επειδή για κάποιους λόγους, η δημοτική αρχή, ήταν εκπρόθεσμη στην σχετική διαδικασία.