Χωρίς κατηγορία

Πως ψήφισαν οι Δραμινοί – Ποιο στοιχείο διαφοροποιεί τη Δράμα από την υπόλοιπη Ελλάδα

Σε μια πρώτη αναλυτική ανάγνωση των αποτελεσμάτων της 25ης Ιουνίου για την εκλογική περιφέρεια της Δράμας, συμπεραίνεται ότι  όσον αφορά τα τρία μεγάλα κόμματα(Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ) τα αποτελέσματα δεν επέφεραν ρίξεις στο τοπικό πολιτικό σκηνικό και δεν δημιούργησαν σημαντικές εκπλήξεις, πλην μίας μικρής μείωσης που καταγράφηκε στα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ(1,62%) σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου.

Δεν υπήρξαν αλλαγές ούτε σε επίπεδο εδρών.

Επανεξελέγησαν οι Δημήτρης Κυριαζίδης(Ν.Δ.), Τάσος Νικολαίδης(ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), Θεόφιλος Ξανθόπουλος(ΣΥΡΙΖΑ).

Ανέφικτος στόχος για τη Ν.Δ. η 2η έδρα στη Δράμα

Η πολυσυζητημένη προεκλογικά 2η έδρα για τη Ν.Δ στη Δράμα, εκ των πραγμάτων ήταν ένας στόχος εξαιρετικά δύσκολος έως ανέφικτος για τα τοπικά στελέχη. Η Ν.Δ. στη Δράμα μετά τα αποτελέσματα και της 25ης Ιουνίου έδειξε ότι έχει πλέον ως «ταβάνι» το ποσοστό του 39-40% και δεν μπορεί να το ξεπεράσει, παρά τις δυναμικές κινητοποιήσεις των στελεχών της.

Το ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι «παίρνει κεφάλι» στη Δράμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και εδραιώνεται πλέον στην 2η θέση ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει τεράστιες απώλειες στο νομό.

Η εκλογική περιφέρεια της Δράμας είναι μέσα στην 1η δεκάδα στη χώρα, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε τα χαμηλότερα ποσοστά του.

Οι Σπαρτιάτες έλαβαν στη Δράμα το 3ο μεγαλύτερο ποσοστό

Το βασικό στοιχείο το οποίο διαφοροποιεί την εκλογική περιφέρεια της Δράμας από την μεγάλη πλειοψηφία των περιφερειών της χώρας, είναι τα εξαιρετικά μεγάλα ποσοστά που συγκέντρωσαν οι «Σπαρτιάτες» αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα, τα οποία κατατάσσονται με βάση τις πολιτικές τους θέσεις, στον χώρο της λεγόμενης συντηρητικής Δεξιάς.

Οι Σπαρτιάτες έλαβαν στη Δράμα το 3ο μεγαλύτερο ποσοστό σε επίπεδο χώρας, μετά τη Β’ Δυτικής Αττικής και τη Λακωνία!!!

Πρωτιές για Νίκη και Βελόπουλο

Η Δράμα είναι η 7η εκλογική περιφέρεια της Ελλάδας στην οποία η ΝΙΚΗ έλαβε τα μεγαλύτερα ποσοστά της, όπως επίσης και η 8η όπου το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου έλαβε το μεγαλύτερο του ποσοστό.

Επίσης το κόμμα του κυρίου Εμφιετζόγλου «Πατριωτικός Συνασπισμός» αν και δεν κατάφερε να μπει στην βουλή, συγκέντρωσε στη Δράμα το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων(0,89) μετά την Φλώρινα(1,10%). Κάτι ανάλογο και με το κόμμα της κας Λατινοπούλου, το οποίο αν και δεν έπιασε το όριο του 3%, στη Δράμα συγκέντρωσε ποσοστό 0,52%(6ο μεγαλύτερο στην Ελλάδα).

Το ποσοστό των Δραμινών που ψήφισαν τα 5 παραπάνω κόμματα ανέρχεται σε 20,33% .

10.751 ψήφοι επι συνόλου 52.859.

Το φαινόμενο και τα αίτια του

Πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο – τουλάχιστον – πρέπει να προβληματίσει τα στελέχη των κομμάτων του λεγόμενου προοδευτικού χώρου και φυσικά της Ν.Δ. η οποία έχει δείξει ότι στη Δράμα καταγράφει σημαντικές απώλειες στα …δεξιά της.

Η εκτίμηση ότι η Δράμα ψηφίζει κατά αυτόν τον τρόπο επειδή παραδοσιακά αποτελεί μια από τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας με ισχυρά συντηρητικά θεμέλια, δεν αποτυπώνει απόλυτα, τους πραγματικούς λόγους της ενίσχυσης αυτού του φαινομένου και αποτελεί αδύναμο πολιτικά άλλοθι για όσους το ισχυρίζονται.

Στην όποια ανάλυση των κομμάτων πρέπει να συνεκτιμηθούν η αγανάκτηση, ο θυμός και η αντίδραση μεγάλου μέρους των Δραμινών ψηφοφόρων, εξαιτίας της χρόνιας αδιαφορίας των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων να δώσουν λύσεις σε ζωτικά ζητήματα του νομού, τα οποία τον καθιστούν ως έναν εκ των ελάχιστων νομών της Ελλάδος στα όρια της επιβίωσης.