Ενδιαφέροντα

«Πόλεμος» Περιφερειάρχη – Επιμελητηρίων και στη μέση οι… επαγγελματίες

Η ένταση που υπέβοσκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα μεταξύ του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου και των Προέδρων των Επιμελητηρίων της περιφέρειας έχει πλέον μετατραπεί σε πόλεμο.

Με μακροσκελείς ανακοινώσεις τους και οι δύο πλευρές, κατηγορούν η μία την άλλη ενώ δεν είναι ορατή – τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον – η εκτόνωση της κατάστασης και ο συμβιβασμός.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης κατηγορεί τους προέδρους για δόλιες κινήσεις στο πλαίσιο ενός οργανωμένου σχεδίου, με απώτερο στόχο την «κατάληψη» της διοίκησης της εταιρείας ΔΕΣΜΟΣ ενώ οι πρόεδροι των επιμελητηρίων καταγγέλλουν τον κ. Μέτιο για ανικανότητα και αδιαφορία.

Όταν μαλώνουν τα βουβάλια…

Στο μάτι του κυκλώνα, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα της περιφέρειας η οποία ανήμπορη να αντιδράσει παρακολουθεί τις εξελίξεις και περιμένει εναγωνίως την πληρωμή, της μη επιστρεπτέας επιδότησης λόγω covid 19.

Όπως λέει ο λαός μας «όταν μαλώνουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια» και στην προκειμένη περίπτωση την πληρώνουν δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες των πέντε νομών της περιφέρειας μας.

 Η υπομονή εξαντλήθηκε – Δεν μας νοιάζουν οι αντιπαραθέσεις σας

Τα αισθήματα και οι σκέψεις των επιχειρηματιών αποτυπώνονται με τον καλύτερο ίσως τρόπο, στην επιστολή που απέστειλαν στον περιφερειάρχη οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών Επαγγελματοβιοτεχνών Δράμας, Καβάλας και Έβρου:

Επειδή κανένας   δεν μπορεί να καταλάβει τη δική σας κωλυσιεργία στην ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών για την γρήγορη εκταμίευση  των χρημάτων   προς τις  μικρομεσαίες επιχειρήσεις,

Επειδή η υπομονή όλων των μελών μας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων  έχει εξαντληθεί,

Σας καλούμε όπως ΑΜΕΣΑ διεκπεραιώσετε τις εκκρεμείς αιτήσεις των συναδέλφων μας.

Κύριοι , οι  εσωτερικές αντιπαραθέσεις των μετόχων του ΔΕΣΜΟΥ που προκαλούν την δυσλειτουργία του φορέα και την καθυστέρηση των αξιολογήσεων μας αφήνουν αδιάφορους. Το μόνο που μας ενδιαφέρει και θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι και δικό σας μέλημα πάνω από οποιεσδήποτε διενέξεις, είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας ιδιαίτερα την περίοδο που διανύουμε.

 Αναζητούνται φωνές της λογικής

Πρέπει να καταλάβουν και οι δύο πλευρές ότι η κατάσταση αυτή δημιουργεί τεράστια πλήγματα στο επιχειρείν της περιφέρειας μας, το οποίο εκ των πραγμάτων την περίοδο αυτή δοκιμάζεται, δεχόμενο αφόρητες πιέσεις λόγω της πανδημίας.

Και ενώ η στήριξη του θα έπρεπε να είναι πολυεπίπεδη από την περιφέρεια και τους συνεργαζόμενους φορείς της, δεν μπορεί να υπάρξει καν λύση στην επίλυση των προβλημάτων που υφίστανται όσον αφορά την μη επιστρεπτέα επιδότηση, την οποία περιμένουν εναγωνίως οι επαγγελματίες της περιοχής μας, προκειμένου να «ανασάνουν» οικονομικά.

Είναι φρόνιμο, κάποιες φωνές της λογικής και από τα δύο στρατόπεδα, να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της έντασης και την άρση του αδιεξόδου, που προς το παρών φαίνεται να υπάρχει.

Η κλιμάκωση αυτού του αρνητικού κλίματος μόνο κακό μπορεί να επιφέρει στην επιχειρηματικότητα καθώς και την οργή των επαγγελματιών, εναντίον όσων έχουν την δυνατότητα και πρέπει να σταματήσουν εδώ, αυτή την παράλογη διελκυστίνδα.

Άρης Γκέρτας