Κοινωνία

Δήμαρχος Παρανεστίου: Όχι στις ανεμογεννήτριες στον καταρράκτη Λειβαδίτη

Την αντίθεση του στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην περιοχή του Λειβαδίτη, στα όρια των Δήμων Παρανεστίου και Ξάνθης, εξέφρασε σε συνέντευξη του στον ALPHA NEWS 95,5 ο Δήμαρχος Παρανεστίου Τάσος Καγιάογλου.

Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι δεν είναι συλλήβδην κατά της αιολικής ενέργειας και  ξεκαθάρισε ότι είναι ανοικτός τόσο ο ίδιος όσο και η δημοτική του αρχή, σε μια άλλη επενδυτική πρόταση παραγωγής αιολικής ενέργειας που θα αφορά σε κάποια άλλη περιοχή του Δήμου Παρανεστίου.

Ένσταση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος

Μάλιστα ο Δήμος Παρανεστίου από κοινού με τον Δήμο Ξάνθης θα προχωρήσουν σε έγγραφη ένσταση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην ενδεχόμενη αδειοδότηση των 16 περίπου γιγάντιων ανεμογεννητριών στην ορεινή περιοχή μεταξύ των δύο δήμων.

Με την θέση των δύο δήμων συμφωνούν και συνηγορούν  πολλοί φορείς της ευρύτερης περιοχής οι οποίοι θεωρούν ότι η πιθανή αδειοδότηση των εγκαταστάσεων από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα έχει αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον της περιοχής, επηρεάζοντας τη βιοποικιλότητα και ενδεχομένως το μικροκλίμα.

16 ανεμογεννήτριες 230 μέτρων

Ως γνωστόν η εταιρεία έχει αιτηθεί, μέσω των θυγατρικών της, την εγκατάσταση των γιγάντιων ανεμογεννητριών ύψους 210 και 230 μέτρων, σύμφωνα με τη διαμαρτυρία 17 φορέων οι οποίοι αντιδρούν στην εγκατάσταση.

Ο κ. Καγιάογλου σημείωσε ότι η τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο συγκεκριμένο σημείο, θα λειτουργούσε καταστροφικά για το περιβάλλον, την χλωρίδα και την πανίδα και θα έπληττε ανεπανόρθωτα το φυσικό κάλος μιας περιοχής, η οποία εκτός από τον πανέμορφο καταρράκτη έχει να παρουσιάσει πληθώρα στοιχείων της φύσης, που αναδεικνύουν την μοναδικότητα της.

Θα πληγεί ο τουρισμός στην περιοχή

Παράλληλα τόνισε ότι η επένδυση αυτή, θα αποτρέψει την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και πρόσθεσε ότι ο Δήμος Παρανεστίου μέσω μίας πολύ σημαντικής προσπάθειας που καταβάλλει επιχειρεί να αναδείξει το περιβάλλον της περιοχής, επιδιώκοντας να εντάξει το Φρακτό στα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς UNESCO.

Ακούστε παρακάτω την συνέντευξη του Δημάρχου Παρανεστίου Τάσου Καγιάογλου στον ALPHA NEWS 95,5: