Πολιτική

Πόλη και Ζωή: Γιατί τόση εμμονή από τη Δημοτική Αρχή Δράμας στην προμήθεια συγκεκριμένων βυθιζόμενων Κάδων;

Με ανακοίνωση της η παράταξη Πόλη και Ζωή αφήνει πολλά ερωτηματικά σχετικά με την πολιτική που ακολουθεί η δημοτική αρχή Δράμας στην υπόθεση του διαγωνισμού για την προμήθεια βυθιζόμενων κάδων στην περιοχή της 19ης Μαΐου.

Καταγγέλλει ευθέως  την δημοτική αρχή ότι η εμμονή της να προμηθευτεί τους συγκεκριμένους κάδους και όχι κάποιους άλλους που αποδεδειγμένα είναι καλύτεροι, όχι μόνο έχει αρχίσει να γίνεται προκλητική αλλά αποτελεί  λανθασμένη, αδιέξοδη και καταστροφική επιλογή.

 Δελτίο τύπου

Προμήθεια Βυθιζόμενων Κάδων περιοχής 19ης Μαΐου

Γιατί τόση εμμονή σε μια λανθασμένη, αδιέξοδη και καταστροφική επιλογή;

 

Την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δράμας. Το 6ο θέμα αφορά στην έγκριση του πρακτικού διαγωνισμού για την προμήθεια βυθιζόμενων κάδων (υποέργο στην βιοκλιματική ανάπλαση της 19ης Μαΐου). Ο διαγωνισμός ξεκίνησε πριν ένα χρόνο περίπου και επαναλήφθηκε δύο φορές, αφού την πρώτη φορά (31-12-2018) κρίθηκε ασύμφορη η προσφορά του ενός και μόνο προμηθευτή που εκδήλωσε ενδιαφέρον (πιθανόν ο μοναδικός που τους διαθέτει), επειδή τους προσέφερε πολύ ακριβότερα από ό,τι σε άλλους διαγωνισμούς. Τη δεύτερη φορά (26-8-2019) δεν παρουσιάστηκε κανένας προμηθευτής και ο διαγωνισμός κρίθηκε άγονος. Για την 3η επανάληψη του διαγωνισμού, προτείνεται να διεξαχθεί με τους ίδιους όρους. Επισημαίνεται ότι τα χρήματα (168.000 €) είναι από το ΕΣΠΑ και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθούν. Η πραγματική αιτία της καθυστέρησης και του καταστροφικού αδιεξόδου βρίσκεται στην εμμονή της δημοτικής αρχής να θέλει να προμηθευτεί βυθιζόμενους κάδους συγκεκριμένου τύπου, που εμείς τους θεωρούμε και ακατάλληλους. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε γιατί υπάρχει αυτή η εμμονή, αλλά σίγουρα έχει αρχίσει να γίνεται προκλητική.

Από την πρώτη στιγμή έχουμε ζητήσει να αλλάξουν οι όροι του διαγωνισμού και να προμηθευτούμε μεταλλικούς βυθιζόμενους κάδους, με δυνατότητα συμπίεσης και συμβατούς με τα απορριμματοφόρα που διαθέτει ο Δήμος μας, αντί των πλαστικών που δεν έχουν δυνατότητα συμπίεσης και δεν είναι συμβατοί με τα απορριμματοφόρα. Δεν έγινε δεκτή η πρότασή μας με το πρόσχημα ότι θα υπήρχε δίμηνη καθυστέρηση στην προμήθεια, αφού η αλλαγή των όρων έπρεπε να εγκριθεί από την Διαχειριστική Αρχή (λόγω χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ). Η όλη εξέλιξη αποδεικνύει ότι η αιτιολόγηση της απόρριψης της πρότασής μας ήταν προσχηματική, αφού αποδεδειγμένα η καθυστέρηση είναι ήδη πολύ μεγαλύτερη και είναι πλέον πολύ πιθανή η ακύρωση του διαγωνισμού και η απώλεια της σχετικής χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ (168.000 €).

Εμείς επιμένουμε στην πρότασή μας, επειδή οι συγκεκριμένοι βυθιζόμενοι κάδοι που θέλει να προμηθευτεί η δημοτική αρχή:

1) Είναι πλαστικοί και θα καταστρέφονται εύκολα και γρήγορα,

2) Δεν έχουν δυνατότητα συμπίεσης και θα γεμίζουν γρήγορα, απορρίμματα θα μένουν συχνά έξω από τους κάδους και θα πρέπει να γίνεται αποκομιδή πολύ συχνότερα και όλα αυτά σε μια περιοχή που μετά τη βιοκλιματική ανάπλαση θα είναι ιδιαίτερα όμορφη και ελκυστική για τους δημότες και τους επισκέπτες,

3) Δεν είναι συμβατοί με τα απορριμματοφόρα του Δήμου, γι’ αυτό και θα υποχρεώνεται ο ανάδοχος να επιβαρυνθεί με το κόστος των μετατροπών που θα χρειαστεί να γίνουν στα απορριμματοφόρα (αυτό καθιστά πολύ πιθανή την περίπτωση ενός ακόμη άγονου διαγωνισμού).

Αποδεδειγμένα και χωρίς καμιά καθυστέρηση πρέπει να αλλάξουν οι όροι του διαγωνισμού που υποχρεώνουν στην προμήθεια των βυθιζόμενων κάδων του συγκεκριμένου τύπου.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε γιατί υπάρχει τόση εμμονή από τη δημοτική αρχή, αλλά η κατάσταση έχει αρχίσει να γίνεται πλέον και προκλητική.