Πολιτισμός

Το έθιμο της Ειρεσιώνης αναβιώνουν μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας

Το πανάρχαιο έθιμο της Ειρεσιώνης αναβιώνουν φέτος οι μαθητές και οι μαθήτριες του 2ου δημοτικού σχολείου Δράμας.

Αντί ελάτου, τα παιδιά στόλισαν κλαδιά ελιάς με καρπούς της Γής όπως αποξηραμένα φρούτα, αμύγδαλα και καρύδια ενώ παράλληλα έμαθαν και τραγουδούν τα κάλαντα, στην αρχαία Ελληνική γλώσσα.

«Τις τελευταίες ημέρες ζούμε σε ρυθμούς Ειρεσιώνης» ανέφερε σε συνέντευξη της στον ALPHA NEWS 95,5 η εκπαιδευτικός Ελένη Σμολοκτού, η οποία έχει αναλάβει τον συντονισμό των παιδιών όσον αφορά την αναβίωση του εθίμου και την παρουσίαση του στο πλαίσιο της Ονειρούπολης, την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, 11 το πρωί, στο άγαλμα της Ελευθερίας.

Οι μαθητές θα στολίσουν κλαδιά ελιάς και στη συνέχεια θα τραγουδήσουν τα κάλαντα του Ομήρου, ηλικίας 3.000 χρόνων.

Τα παιδιά δηλώνουν ενθουσιασμένα και σημειώνουν ότι αν και δυσκολεύτηκαν στην αρχή μέχρι να μάθουν τα κάλαντα στα αρχαία ελληνικά τώρα πλέον δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα.

Το έθιμο της Ειρεσιώνης  έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα, όταν οι πρόγονοί μας κατά την αλλαγή της χρονιάς – που γινόταν τότε τον Οκτώβριο – στόλιζαν κλαδιά ελιάς με λευκές και κόκκινες κλωστές(είρος=μαλλί) και κρεμούσαν επάνω της καρπούς της γης από τη φθινοπωρινή σοδειά, όπως σύκα, αποξηραμένα φρούτα, αμύγδαλα, καρύδια.

Ουσιαστικά πρόκειται για τον πρόδρομο του σημερινού χριστουγεννιάτικου δέντρου, του οποίου οι ρίζες είναι στην Αρχαία Ελλάδα και όχι στις χώρες του βορρά, όπως λανθασμένα θεωρούμε.

Ακούστε την συνέντευξη της Ελένης Σμολοκτού και μαθητών του σχολείου στον ALPHA NEWS 95,5: