Πολιτική

Project Δράμα 2020: η λειτουργία της ΔΕΚΠΟΤΑ θα ανασταλεί, αργά ή γρήγορα

Με δελτίο τύπου που εξέδωσε η δημοτική παράταξη του δήμου Δράμας Project Δράμα 2020 ενημερώνει τους Δραμινούς για την άποψη της όσον αφορά τις εξελίξεις στην υπόθεση της ΔΕΚΠΟΤΑ μετά την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να θέσει στο αρχείο την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας περί λύσης της Δημοτικής Επιχείρησης.

Αφού χαρακτηρίζει ως «ενορχηστρωμένη προσπάθεια»  για μη εφαρμογή της απόφασης της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου όλα όσα συνέβησαν, θεωρεί αντισυνταγματική την ρύθμιση της κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία για την λύση της ΔΕΚΠΟΤΑ απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου.

Το Project Δράμα 2020 ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια του για να κλείσει η ΔΕΚΠΟΤΑ.

 Ενημέρωση για τη ΔΕΚΠΟΤΑ

 Η παράταξη Project Δράμα 2020 μένοντας πιστή στο προεκλογικό της πρόγραμμα, συνυπέγραψε και υπερψήφισε την πρόταση για λύση και εν συνεχεία  εκκαθάριση της κοινωφελούς επιχείρησης με την επωνυμία “Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης (ΔΕΚΠΟΤΑ) του Δήμου Δράμας”.

Οι λόγοι που μας οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση ήταν ότι η ΔΕΚΠΟΤΑ κατέληξε ως μια δημοτική επιχείρηση, η οποία όλα τα προηγούμενα έτη διοικούνταν με αδιαφάνεια και χωρίς να εκπληρώνει τον σκοπό της.

Η κατάσταση αυτή είχε μετατρέψει την ΔΕΚΠΟΤΑ από μονάδα προώθησης του πολιτισμού σε δίαυλο εξυπηρέτησης ημετέρων

Μετά την έκδοση της με αριθμό 5/2020 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας έπρεπε να ακολουθήσει η πράξη του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης και η δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Επιπλέον, ολοκληρώθηκε ο προβλεπόμενος έλεγχος νομιμότητας από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης, ο οποίος με τη με αριθμό 1406/25-02-2020 απόφασή του έκρινε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ως καθ’ όλα νόμιμη.

Αυτό που ακολούθησε στη συνέχεια, ήταν η ενορχηστρωμένη προσπάθεια για μη εφαρμογή της απόφασης της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Μετά την έκδοση της απόφασης ελέγχου νομιμότητας, δεν εκδόθηκε η προβλεπόμενη πράξη από τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης και δεν στάλθηκε η απόφαση για δημοσίευση στο ΦΕΚ.

Ο λόγος της κωλυσιεργίας ήταν η αναμονή θέσπισης νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα ανέτρεπε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας.

Με μία ρύθμιση καταφανώς αντισυνταγματική η κυβέρνηση θέλησε να βγάλει την διοίκηση του Δήμου από την δύσκολη θέση

Για να αποτρέψει την λύση της ΔΕΚΠΟΤΑ νομοθέτησε ως υποχρεωτική για την λύση των νομικών προσώπων την σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου.

Με την διάταξη αυτή όχι μόνο περιφρόνησε την αρχή της αναλογικότητας, με την οποία εκλέχθηκαν τα σημερινά δημοτικά συμβούλια, αλλά στην ουσία τα κατήργησε, ορίζοντας τον Δήμαρχο, ως αποκλειστικά αρμόδιο αποφασίζον όργανο, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τη λειτουργία των δήμων, όπου ο εκάστοτε Δήμαρχος εκτελεί τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων.

Η καταγέλαστη αυτή διάταξη, εφαρμόστηκε με αναδρομική ισχύ μάλιστα, χωρίς αυτό να προβλέπεται στην περίπτωση της ΔΕΚΠΟΤΑ 

Μάλιστα, ενώ ο νόμος δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 11 Μαρτίου (ΦΕΚ Α’ 53/11.03.2020), ο Δήμαρχος Δράμας ενημέρωσε, χωρίς να του ζητηθεί εγγράφως, τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ήδη από τις 09/03/2010. Γνώριζε δηλαδή ο Δήμαρχος Δράμας, πριν ψηφιστεί η ρύθμιση και έσπευσε να ενημερώσει, πριν ακόμα δημοσιευτεί ο νόμος.

Τέλος, ενημερωθήκαμε με ένα απλό έγγραφο του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τίθεται στο αρχείο. Συνέπεια όλου αυτού του σχεδίου ήταν η περιφρόνηση του εκλεγμένου Δημοτικού Συμβουλίου και κατ’ επέκταση της βούλησης του εκλογικού σώματος. Η δημοτική αρχή επέλεξε συνειδητά να μην εφαρμόσει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ως όφειλε, αλλά να απαξιώσει μια νόμιμη διαδικασία, ώστε να συνεχίσει την λειτουργία μιας “αμαρτωλής” κοινωφελούς επιχείρησης.

Φυσικά δεν έχουμε καμία αυταπάτη για τον τρόπο που θα συνεχίσει να λειτουργεί η ΔΕΚΠΟΤΑ.

Ήδη έχουμε τα πρώτα δείγματα γραφής. Τοπικά έντυπα μέσα ενημέρωσης (οι εφημερίδες Χρονικά και Ψίθυροι) έχουν ήδη ενημερωθεί ότι η διοίκηση της ΔΕΚΠΟΤΑ αποφάσισε να διακόψει την συνδρομή της σε αυτά, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζει κανονικά σε άλλα μέσα. Αυτή η απόφαση, που είναι πρωτοφανής για τα δεδομένα της Δράμας, έρχεται να προστεθεί στην απόφαση της ΔΕΚΠΟΤΑ να εξαιρέσει τις ίδιες δύο εφημερίδες από την προβολή της περασμένης Ονειρούπολης.

Ο πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ λειτουργεί εκδικητικά και κρίνει τα ΜΜΕ της Δράμας, ανάλογα με το αν του είναι αρεστά.

Ως παράταξη θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας να κλείσει η ΔΕΚΠΟΤΑ, όπως έχουμε άλλωστε δεσμευτεί προεκλογικά

Ήδη έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες για την ανάκληση της απόφασης θέσης σε αρχείο της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου εκ μέρους του Project, αλλά σε κάθε περίπτωση, όσο ο νόμος μας δίνει τη δυνατότητα μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου να ελέγχουμε τον προϋπολογισμό της ΔΕΚΠΟΤΑ, η λειτουργία της επιχείρησης θα ανασταλεί, αργά ή γρήγορα.