Πολιτισμός

Γιώργος Μαυρίδης: ο Δραμινός μουσικός, συνθέτης, οργανοποιός και οργανοπαίχτης της Δραμινής λύρας

Την πρώτη δισκογραφική του δουλειά με τίτλο “The God that comes” κυκλοφόρησε ο Δραμινός μουσικός, συνθέτης, οργανοποιός και οργανοπαίχτης της Δραμινής λύρας, Γιώργος Μαυρίδης.

Σε συνέντευξη του στον ALPHA NEWS 95,5 μίλησε για το ξεκίνημα αλλά και την διαδρομή του στην μουσική, την σχέση της μουσικής με τον προγραμματισμό, στον οποίο έκανε τις αρχικές του σπουδές, την τέχνη του οργανοποιού αλλά και την αγάπη του στη Δράμα και την παραδοσιακή της μουσική.

Σε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της συνέντευξης, ο Γιώργος Μαυρίδης αναφέρεται στο γεγονός που λειτούργησε καθοριστικά στο ξεκίνημα της μουσικής του πορείας:

Τα αναστενάρια της Μαυρολεύκης και οι ήχοι του λαϊκού δρώμενου ήταν κομβικά σημεία στην ζωή του.

Ο Γιώργος Μαυρίδης την περίοδο αυτή ζει στην Αθήνα όπου διδάσκει στο Ωδείο παραδοσιακής μουσικής «Σίμων Καράς», κατασκευάζει λύρες , μακεδονικές, θρακιώτικες, πολίτικες και κρητικές, συνθέτει μουσική θεατρικών παραστάσεων και συνεργάζεται με τις δύο ηθοποιούς και σκηνοθέτιδες αδελφές του, «γράφοντας»  μουσική σε έργα που ανεβάζουν στο θέατρο τους.

Είναι γεννημένος στη Δράμα το 1984, είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ.  Από το 2011 ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την παραδοσιακή μουσική της Δράμας. Έχει συμμετάσχει σε μουσικοχορευτικές παραστάσεις πολιτιστικών συλλόγων, σεμινάρια και μαθήματα παραδοσιακών χορών και έχει ασχοληθεί με την έρευνα και κατασκευή της τοπικής αχλαδόσχημης λύρας.

Όπως αναφέρει στη συνέντευξη του είναι αυτοδίδακτος μουσικός στη λύρα και το τραγούδι.

Ακούστε παρακάτω την συνέντευξη του Γιώργου Μαυρίδη στον ALPHA NEWS 95,5: