Κοινωνία

Θεμελιώθηκε το κτίριο του Γυμνασίου – Λυκείου Καλαμπακίου

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 31 Αυγούστου η τελετή αγιασμού της θεμελίωσης του κτιριακού συγκροτήματος Γυμνασίου – Λυκείου Καλαμπακίου. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για την τοπική κοινωνία, καθώς με την κατασκευή του θα επιλυθεί ένα πρόβλημα χρόνων, ενώ το νέο, σύγχρονο και λειτουργικό σχολικό κτιριακό συγκρότημα θα παρέχει ποιότητα και ασφάλεια στις συνθήκες μάθησης για τα παιδιά του Καλαμπακίου και των γύρω χωριών. Το έργο είναι προϋπολογισμού 4.869.908,40 ευρώ και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Στην τελετή χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Δωρόθεος ενώ παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Δοξάτου Δημήτρης Καραμπακάλης, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Δοξάτου, πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες του νομού.

Σύμφωνα με το τελετουργικό, τοποθετήθηκε στα θεμέλια του κτιρίου ένας λίθος, χαραγμένος με σταυρό και εμποτισμένος με αγιασμό.

Μητροπολίτης Δράμας: όπου ανοίγει ένα σχολείο κλείνει μια φυλακή

Όπως ανέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος, «οι παλιοί έλεγαν όπου ανοίγει ένα σχολείο κλείνει μια φυλακή και μας αξιώνει η χάρις του Θεού να ανοίγουμε σήμερα ένα σχολείο, με την έννοια να το θεμελιώνουμε, και να προχωρήσει παραπέρα, να χτιστεί για να μπορούν τα παιδιά του Καλαμπακίου και της ευρύτερης περιοχής να έρχονται να μαθαίνουν γράμματα, του Θεού τα πράγματα και του Θεού σπουδάγματα, όπως λέγαμε, κι έτσι πρέπει να είναι στην παιδεία μας.»

Δήμαρχος Δοξάτου: Ένα έργο που θα κάνει τη διδασκαλία και τη μάθηση πιο άρτια και πιο ευχάριστη

Ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Δημήτρης Καραμπακάλης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Με την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου Δοξάτου, ιεραρχήσαμε και θέσαμε προτεραιότητες όσον αφορά τα νέα έργα και τις ανάγκες που χρειαζόταν ο Δήμος μας. Ο αείμνηστος Δήμαρχός μας Θεμιστοκλής Ζεκερίδης, μαζί με την Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Κυριακή Παπαζώτου ταξίδεψαν, ως είθισται, στην Αθήνα, στην έδρα της κεντρικής εξουσίας. Επισκέφτηκαν Υπουργούς και Γενικούς Γραμματείς, ώστε να προωθήσουν υποθέσεις του Δήμου και να ζητήσουν την ένταξη έργων. Στις επαφές που είχαν, οι κυβερνητικοί παράγοντες τους ρώτησαν, τι έργα ζητάτε για τον Δήμο σας; Τους απάντησαν αρκετά, όμως αν είναι να γίνει μόνο ένα έργο στον τόπο μας, αυτό θα θέλαμε να είναι το νέο Γυμνάσιο – Λύκειο Καλαμπακίου.

Πήραμε την έγκριση για τη χρηματοδότηση. Σήμερα όλοι εμείς βλέπουμε την έναρξη των εργασιών ενός έργου που με την αποπεράτωσή του θα προσφέρει στους μαθητές και τους καθηγητές σύγχρονες εγκαταστάσεις και υποδομές για να κάνει τη διδασκαλία και τη μάθηση πιο άρτια και πιο ευχάριστη.

Κυριακή Παπαζώτου: ημέρα χαράς για τον Δήμο μας – χτίζεται το σχολείο μας

Η Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δοξάτου κα Κυριακή Παπαζώτου, σημείωσε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό της: «Η σημερινή μέρα είναι ημέρα χαράς για τον Δήμο μας. Χτίζεται ένα σχολείο, χτίζεται το σχολείο μας. Δεν ξέρω αν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν τα συναισθήματα όλων όσων απαρτίζουμε αυτή τη διοίκηση. Τη διοίκηση που πάλεψε κυριολεκτικά με όλες της τις δυνάμεις για να φτάσουμε σήμερα εδώ. Όπως και τη χαρά και την ικανοποίηση των υπάλληλων αυτού του Δήμου, που αφοσιώθηκαν στον στόχο, πίστεψαν ότι θα τα καταφέρουμε και πάλεψαν σκληρά για αυτό.

Αλλά είμαι βέβαιη ότι είναι σίγουρα απερίγραπτη η χαρά και η συγκίνηση των γονέων, των μαθητών και όλων των κατοίκων του Καλαμπακίου.

Άνθρωποι που ταλαιπωρήθηκαν από το κλείσιμο του σχολείου, που διεκδίκησαν και πάλεψαν για να βρεθεί λύση. Υπήρξαν επιφυλακτικοί, ίσως και δύσπιστοι μαζί μας. Μέχρι το σημείο που άρχισε κάτι να φαίνεται στον ορίζοντα.

Πολύ πίστευαν ότι δεν θα τα καταφέρουμε. Γιατί δεν είχαν ενημέρωση των βημάτων μας. Δεν τους αδικώ.

Αυτή η διοίκηση εξέφρασε πολλές φορές ότι το έργο αυτό αποτέλεσε απόλυτη προτεραιότητά της. Για αυτό και αντιμετωπίστηκε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και καλή οργάνωση.

Το διάστημα προετοιμασίας αυτού του έργου, αποφασίσαμε να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους για να μην κουράσουμε περαιτέρω τους ανθρώπους που ταλαιπωρήθηκαν. Ακόμη κι όταν ακούσαμε ότι τίποτα δεν κάνουμε, ότι δεν χειριζόμαστε σωστά την κατάσταση, εμείς επιλέξαμε τη σιωπή και τη δουλειά.

«Σήμερα ο αείμνηστος Δήμαρχός μας θα χαιρόταν σαν παιδί»

Δεν είναι δύσκολο για κάποιον που τον γνώρισε να σκεφτεί ότι σήμερα ο αείμνηστος Δήμαρχός μας θα χαιρόταν σαν παιδί. Εξάλλου την περίμενε πως και πως αυτή τη μέρα. Ρωτούσε και ξαναρωτούσε για αυτή τη μέρα την εργολάβο, την Τεχνική Υπηρεσία και που και που μου ζητούσε να το επιβεβαιώσω κι εγώ. Τόσο μεγάλη ήταν η αγωνία του και όχι για να πει εγώ τα κατάφερα, ούτε καν για να πει ότι η διοίκησή μας τα κατέφερε, αλλά γιατί, όπως συχνά έλεγε, ό,τι ξεκινάει, τελειώνει και ότι θα είχαμε ήσυχη τη συνείδησή μας αν ξεκινούσε, ότι εμείς προσπαθήσαμε και τα καταφέραμε. Σήμερα, δεν θα μπορούσε να κρύψει τη χαρά του και την υπερηφάνεια του. Κι εμείς που μένουμε πίσω, λέμε ότι εκείνος μας ένωσε, μάθαμε να συνεργαζόμαστε για να καταφέρουμε τα πιο δύσκολα, τα ακατόρθωτα. Γιατί πιστεύουμε πολύ στο εμείς και πιστεύουμε ότι το εμείς είναι πιο δυνατό από το εγώ. Κι έτσι συνεχίζουμε για να ολοκληρώσουμε όσα ξεκινήσαμε και ταυτόχρονα βάζουμε πλώρη για νέες δράσεις.

Κωνσταντίνος Μπλούχος: Να μας αξιώνει ο Θεός για τέτοια μεγάλα έργα

Στον χαιρετισμό του ο πρώην Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος εξέφρασε τη χαρά, την ικανοποίηση και τη βαθιά συγκίνησή του. «Οι καρποί 4 χρόνων δουλειάς αρχίζουν να φαίνονται σιγά σιγά. Καθυστέρησαν λίγο, η αλήθεια να λέγεται», ανέφερε ο κ. Μπλούχος και πρόσθεσε: «Εμείς ανοίξαμε φυλακές, ανοίξαμε τις φυλακές Νικηφόρου, αλλά καταφέραμε και μας αξίωσε ο Θεός να θεμελιώσουμε και ένα σχολείο.».

«Να μας αξιώνει ο Θεός για τέτοια μεγάλα έργα για την παιδεία και για την υγεία. Θα το μνημονεύσω αυτό, γιατί αυτή τη στιγμή το Νοσοκομείο Δράμας είναι ένα εργοτάξιο. Γίνονται έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα χρόνια. Να μας αξιώνει ο Θεός για τέτοια έργα για να μπορούμε να παιδεύουμε τα παιδιά μας όπως πρέπει και να ζούμε υγιείς στον τόπο που αγαπάμε όλοι» σημείωσε ο κ. Μπλούχος, ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του.