Πολιτική

Κωνσταντίνος Μπλούχος: άρθρο για τις φυλακές Νικηφόρου

Η ενότητα μέσα στην ποικιλία, είναι το διαρκές ζητούμενο για να πάει ο τόπος μας μπροστά

 

Πέρασε λίγος καιρός από την ημέρα κατά την οποία παραδόθηκε επίσημα το κτήριο των Φυλακών Νικηφόρου. Μου προκάλεσε τεράστια εντύπωση ο κουρνιαχτός που σηκώθηκε από στελέχη της αντιπολίτευσης. Κουρνιαχτός μεγαλύτερος από το ίδιο το γεγονός. Αισθάνομαι την ανάγκη να απαντήσω όσο πιο ψύχραιμα γίνεται, διότι η αδικία, η υπερβολή, η κομπορρημοσύνη, η διαστρέβλωση και η φιλαυτία ορισμένων περίσσεψαν.

 

Μετά παρέλευση ικανού χρόνου, που βοηθά στην έκφραση ορθότερης και ψυχραιμότερης άποψης, καταθέτω την εικόνα, αλλά και την ουσία του γεγονότος, όπως συνέβη εκείνη την Πέμπτη 18 Ιουνίου, οπόταν και μπήκαν οι υπογραφές σε μια σημαντική διοικητική πράξη παράδοσης του κτηρίου των Φυλακών Νικηφόρου, παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή, του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Λευτέρη Οικονόμου, της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής κας Σοφίας Νικολάου, του Αρχηγού της ΕΛΑΣ, του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, υψηλόβαθμων στελεχών των Δικαστικών και Εισαγγελικών Αρχών, της βουλεύτριας του ΚΙΝΑΛ, και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε πρώτο και δεύτερο βαθμό.

Για το όλο γεγονός, σταχυολογώ τίτλους από κατατεθειμένες δηλώσεις και κείμενα  στα τοπικά αλλά και κομματικά μέσα ενημέρωσης:

«Γαλάζια φιέστα για τις φυλακές Νικηφόρου, από αυτούς που παρέδωσαν μόνο ντουβάρια[1]».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ εμπαίζει τους Δραμινούς πολίτες-Φιέστα για την παραλαβή ενός έργου που είχε ακυρωθεί από την ίδια και το οποίο πήρε υπόσταση επί ΣΥΡΙΖΑ[2]».

 

  • Επρόκειτο για διοικητική πράξη κι όχι για εγκαίνια. Μάλιστα, ήταν μια πράξη παράδοσης του έργου που ανοίγει έτσι το δρόμο στο να προσληφθεί το απαιτούμενο προσωπικό και να στελεχωθεί η Φυλακή, εντασσόμενη παράλληλα στο πλαίσιο της σωφρονιστικής πολιτικής του αντίστοιχου υπουργείο (Προστασίας του Πολίτη) το οποίο και σχεδιάζει την πλήρωση των σωφρονιστικών καταστημάτων με τον αναλογούντα στο καθένα αριθμό κρατουμένων.
  • Πρέπει να τονιστεί ότι η διοικητική πράξη, έλαβε χώρα εν μέσω τήρησης αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων. Γι’ αυτό και δεν ήταν δυνατόν να είναι ανοιχτή σε ευρύτερο κοινό. Οικοδεσπότης ήταν το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο, ως όφειλε, κάλεσε λίγους πλην σημαντικούς και θεσμικούς ανθρώπους, απαραίτητους για την συγκεκριμένη ημέρα. Εκλήθη και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος, του οποίου ανειλημμένες κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις τον κράτησαν στην Αθήνα. Οι θεσμικοί καλεσμένοι, ως εκ της θέσεώς τους, εκπροσωπούν κάθε πολίτη και κάθε στέλεχος της συντεταγμένης πολιτείας το οποίο στο παρελθόν εργάστηκε προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης του έργου αυτού. Οι θεσμικοί καλεσμένοι ήταν εν συνόλω είκοσι τέσσερις (24).
  • Ως κυβερνητικός βουλευτής της Δράμας, θέλησα να τονίσω το χαρμόσυνο χαρακτήρα της ημέρας, διότι η ολοκλήρωση του έργου σηματοδοτεί το τέλος χρονιζουσών παθογενειών και διαχρονικής ταλαιπωρίας. Σημείωσα ότι παραδίδεται ένα έργο για το οποίο νοιάστηκαν και αγωνίστηκαν πολλοί άνθρωποι στη Δράμα και εξαιτίας διαφόρων κακοτυχιών καθυστέρησε υπερβολικά η ολοκλήρωσή του. Δεν πρέπει να  ακουστεί καμία μεμψιμοιρία, ούτε καν η παραμικρή υπόνοια υπέρ ή εναντίον κάποιου.  Δεν πρέπει να ασκείται αντιπολίτευση και κριτική εναντίον αυτών που ολοκλήρωσαν το έργο, από αυτούς που δεν κατάφεραν να το ολοκληρώσουν. Είναι αδικαιολόγητη η έκφραση παραπόνων, η πλειοδοσία σε μια ανούσια αριθμολογία, όπου η αμέσως προηγούμενη κυβέρνηση εμφανίζεται να στήριξε το έργο περισσότερο από τις προηγηθείσες αυτής ή από τη σημερινή. Στο κάτω κάτω, αν μπορούσε το έργο να ολοκληρωθεί νωρίτερα, γιατί δεν έγινε; Και επιπλέον, αφού ολοκληρώθηκε σήμερα, είναι κακό που το ολοκληρώνει η σημερινή κυβέρνηση και όχι κάποια προηγούμενη;
  • Χρέος του πολιτικού κόσμου αποτελεί το να είναι χρήσιμος και εποικοδομητικός στον τόπο και στους συνανθρώπους του. Όλοι μας πρέπει να κινούμαστε με πυξίδα την βοήθεια στον τόπο και στον αναγκεμένο συμπολίτη.

  • Σε ό,τι αφορά διάφορες αιτιάσεις περί της διοικητικής πράξης ίδρυσης των φυλακών εν έτει 2017, αναρωτιέται κάποιος: Πριν το 2017, οι φυλακές δεν υπήρχαν; Μήπως η διαφήμιση μιας άλλης διοικητικής πράξης λειτουργεί αποπροσανατολιστικά επί της ουσίας; Διότι το κτήριο θεμελιώθηκε το 2003 και η Διοικητική Πράξη Παράδοσής του υπεγράφη στις 18/6/2020. Και βέβαια, τα 2,5 εκατομμύρια € που δόθηκαν από την προηγούμενη διακυβέρνηση, δεν αποτελούν το σύνολο ποσό που ξοδεύτηκε, αλλά μικρό μέρος της συνολικής δαπάνης που χρειάστηκε.
  • Οι υπερτονιζόμενες ενέργειες για την υδροδότηση του έργου, σαφέστατα είναι επαινετές αφού συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του έργου. Μήπως όμως δεν είναι τόσο εποικοδομητικό να συνομιλούμε με τέτοιου είδους αναφορές; Διότι τότε θα ήταν σκόπιμο να αναφερθούμε σε κάθε επιμέρους εργασία (θεμελίωση, τοιχοποιία, οχύρωση, κατασκευή στεγάστρων, σύνδεση αποχέτευσης, αγορά υλικοτεχνική υποδομής κτλ).
  • Η υπόρρητη διαπόμπευση της μνείας της εντοπιότητας ότι δήθεν υπάρχει νομική πρόβλεψη και δεν είναι άξια λόγου, είναι προφανώς άστοχη. Διότι η εντοπιότητα των στελεχών κάθε υπηρεσίας είναι σημαντική. Διότι δεν γίνεται μνεία της κυβέρνησης Καραμανλή η οποία θέσπισε την εντοπιότητα ως κριτήριο πρόσληψης, το οποίο αφαίρεσε κατοπινή κυβέρνηση, αλλά το επανέφερε η κυβέρνηση Σαμαρά και την αποδέχθηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Στη Δράμα γνωριζόμαστε καλά.

Οι καλές προθέσεις, οι καλές διαθέσεις και οι χρήσιμες συμβολές όλων, είναι πολύτιμες, όποιος κι αν βρίσκεται στην κυβέρνηση.

Ο τόπος, μας χρειάζεται όλους. Και ανεξαρτήτως πολιτικών και ιδεολογικών πιστεύω, η ενότητα μέσα στην ποικιλία, είναι το διαρκές ζητούμενο για να πάει ο τόπος μας μπροστά.

Με τιμή και εκτίμηση προς κάθε φίλο που τυγχάνει να είναι αντίπαλος πολιτικά.   

 

[1] https://www.kokkinokavalas.gr/chr-karagiannidis-galazia-fiesta-gia-tis-fylakes-nikiforoy-apo-aytoys-poy-paredosan-mono-ntoyvaria/

[2] https://xanthopoulostheofilos.gr/th-xanthopoylos-gia-fylakes-dramas-i-kyv/ ,

https://www.alpha-news.gr/%CE%B8-%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B4%CF%81%CE%AC%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CE%B7-%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B4%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CF%82-%CF%86%CE%B9%CE%AD%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%B7-%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%84%CE%AE/ , http://www.proinos-typos.gr/th-xanthopoulos-gia-tis-fylakes-nikiforou-kyvernisi-tis-nd-ebezi-tous-draminous-polites/