Πολιτική

Φ. Γεννηματά από Δράμα: Η χώρα δεν αντέχει άλλα lockdown

Οι υγειονομικές και οικονομικές επιπτώσεις που προέκυψαν από την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, βρέθηκαν μεταξύ των βασικότερων θεμάτων που συζήτησε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά με τοπικούς φορείς και εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων της Δράμας, κατά την πρώτη μέρα της επίσκεψής της στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα μέσα στην αίθουσα όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, η κ. Γεννηματά παρουσίασε τις βασικές θέσεις του ΚΙΝΑΛ και τις πρωτοβουλίες που θα έπρεπε, όπως είπε, να αναληφθούν από τη μεριά της κυβέρνησης προκειμένου να στηριχθούν έμπρακτα όλοι οι εργαζόμενοι και ειδικότερα εκείνοι οι κλάδοι της οικονομίας που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό.

Στην πρώτη φάση της πανδημίας του κορονοϊού, σημείωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, όλοι τηρήσαμε, και ορθά πράξαμε, όλα όσα είχε επισημάνει η επιστημονική κοινότητα, έτσι μείναμε ασφαλείς και φάνηκε ότι πολύ καλά πράξαμε που τους εμπιστευτήκαμε. Επίσης, ανέφερε ότι το πολιτικό σύστημα έδειξε αυτή την υπευθυνότητα και ωριμότητα ώστε κάθε πολίτης να νιώθει σίγουρος ότι κάνει το σωστό. «Στη δεύτερη φάση της πανδημίας, είχα τονίσει ότι μεγαλώνει η ευθύνη της κυβέρνησης να μας κρατήσει ασφαλείς, με ένα συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο και βεβαίως την αποτελεσματική εφαρμογή αυτού του σχεδίου», τόνισε και προσέθεσε: «στη δεύτερη φάση, ζητούσα εξαρχής να παρέμβει η Ε.Ε. με ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα, και προσωπικά είχα απευθυνθεί και προς τους αρμόδιους Ευρωπαίους επιτρόπους και προς το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν το πάλεψε προς αυτή την κατεύθυνση. Όταν διαπιστώθηκε πως δεν υιοθετούνται κοινές κατευθυντήριες γραμμές για όλα τα κράτη-μέλη, τότε θα έπρεπε να υπάρξουν διμερείς συμφωνίες μεταξύ των κρατών που ανοίγουν τα σύνορα και να ακολουθηθούν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα».

«Η κυβέρνηση», επισήμανε η κ. Γεννηματά, «έχει μεγάλη ευθύνη για την κακή προετοιμασία σε σχέση με τον τουρισμό. Τα ανεπαρκή και καθυστερημένα μέτρα δεν φτάνουν για να καλύψουν τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κρίση. Εργαζόμενοι, αγρότες, επαγγελματίες, οι πολίτες όλοι δοκιμάζονται. Τώρα πριν να είναι αργά η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει ρότα. Οι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ ισχύουν και δίνουν λύσεις».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής τόνισε με έμφαση πως η χώρα δεν αντέχει άλλα lockdown και ούτε τοπικά lockdown και συμπλήρωσε: «για το λόγο αυτό είχαμε προτείνει να διενεργούνται εξαρχής περισσότερα τεστ, καλύτερη οργάνωση από τα κινητά συνεργεία της πρωτοβάθμιας περίθαλψης υγείας ώστε να γίνεται έγκαιρη ιχνηλάτηση για να μην αναγκαζόμαστε να λαμβάνουμε διαρκώς νέα μέτρα και υγειονομική θωράκιση της περιφέρειας, όχι μόνο του κέντρου, αξιοποιώντας και τις δωρεές που έγιναν. Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν άκουσε τίποτα από όσα προτείναμε. Η κυβέρνηση επέλεξε τη χαλαρότητα και ελπίζουμε να μην το πληρώσαμε άλλο».

Αναφερόμενη στις επισκέψεις της και τους σταθμούς της περιοδείας της σε όλη την Ελλάδα, σημείωσε ότι ξεκίνησε από το ακριτικό Καστελλόριζο και τη Ρόδο όπου έχει μεγάλη αξία σημειολογική και υπογράμμισε: «συνέχισα στη Δυτική Μακεδονία γιατί είναι η “πρωτεύουσα” της ανεργίας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στην Ε.Ε. και ο τρίτος σταθμός είναι εδώ στη Δράμα, γιατί ξέρω ότι η περιοχή δοκιμάζεται και από το υψηλό ποσοστό ανεργίας και από το δημογραφικό πρόβλημα. Είναι λογικό ότι η περιοχή επιβαρύνεται και από τις επιπτώσεις της κρίσης που δημιουργήθηκε δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν επέλεξε μέτρα που θα στήριζε και τους αγρότες και του μικρομεσαίους και τους οινοπαραγωγούς και τον τουρισμό».

Κατά την παραμονή της στην ακριτική Δράμα, η κ. Γεννηματά το βράδυ θα συναντηθεί με στελέχη και φίλους του Κινήματος, ενώ αύριο το πρωί θα επισκεφθεί την Καβάλα, όπου θα συναντηθεί με τον δήμαρχο και τους φορείς της περιοχής.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ Βασίλης Λωλίδης