Υγεία

Ο πρόεδρος των φαρμακοποιών Δράμας Δ. Ράγιας μιλά για τους εμβολιασμούς στα φαρμακεία

Στο εξής, επιτρέπεται στα ιδιωτικά φαρμακεία, ο φαρμακοποιός να προβαίνει στη διενέργεια εποχικού εμβολιασμού και στη χορήγηση αντιτετανικού ορού στους πολίτες, ύστερα από σχετική πιστοποίηση.

Οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία της πιστοποίησης αυτής θα καθοριστούν με Υπουργική Απόφαση.

Όποιος ζει στην Ελλάδα γνωρίζει ότι ο εποχικός εμβολιασμός γίνεται στα φαρμακεία εδώ και πολλά χρόνια

Ο πρόεδρος των φαρμακοποιών Δράμας Δημήτρης Ράγιας σε συνέντευξη του στην πρωινή εκπομπή του ALPHA NEWS 95,5 ανέφερε ότι η εξέλιξη αυτή είναι δίκαιη, αναγνωρίζει ουσιαστικά τον θεσμικό ρόλο των φαρμακοποιών και θεσμοθετεί μια διαδικασία η οποία μέχρι σήμερα γινόταν ατύπως σε όλη τη χώρα.

“Αν κάποιος ζει σε αυτή τη χώρα και δεν ήρθε τώρα, γνωρίζει πολύ καλά ότι ο εποχικός αντιγριπικός εμβολιασμός γίνεται σε συντριπτικό ποσοστό στα φαρμακεία εδώ και πολλά χρόνια. Μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται και με την προτροπή του θεράποντος ιατρού, ο οποίος συνταγογραφεί το εμβόλιο” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ράγιας και ξεκαθάρισε ότι όχι μόνο δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα – αφού οι φαρμακοποιοί δεν πρόκειται να υποκαταστήσουν τους γιατρούς – αλλά αυτό που γίνονταν μέχρι σήμερα ατύπως θα γίνεται από φαρμακοποιούς που θα έχουν και τη σχετική πιστοποίηση.

Γιατροί: Ο εμβολιασμός είναι ιατρική πράξη και απαιτεί ειδικές γνώσεις

Την κατηγορηματική του αντίθεση στην τροπολογία με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους φαρμακοποιούς, να εκτελούν εμβολιασμούς, εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας.

Με ανακοίνωση του, ζητά την απόσυρση της τροπολογίας με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε φαρμακοποιούς να προβαίνουν σε εμβολιασμούς και σε πράξεις που άπτονται της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στα φαρμακεία τους.

“Αντί η πολιτεία να επιβάλλει την ισχύουσα σε όλη την Ευρώπη απαγόρευση πώλησης φαρμάκων χωρίς συνταγή, αντί να θεσπίσει μέτρα ειδικότερα για τον περιορισμό της κατάχρησης αντιβιοτικών, αποπειράται να νομοθετήσει την ανεξέλεγκτη και δυνητικά επικίνδυνη πραγματοποίηση ιατρικών πράξεων από μη εκπαιδευμένο προσωπικό.

Ο εμβολιασμός είναι ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ η οποία απαιτεί ειδικές γνώσεις, σχετικά με το πότε πρέπει να γίνεται, σε ποιους πρέπει να γίνεται και μόνον ο ιατρός έχει εκπαιδευτεί στη διαχείριση και αντιμετώπιση ενδεχόμενων επιπλοκών μετά τον εμβολιασμό» τονίζει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του

Ακούστε τη συνέντευξη του προέδρου του συλλόγου φαρμακοποιών Δράμας Δημήτρη Ράγια στον ALPHA NEWS 95,5

https://youtu.be/WEhnS80_DEk

ALPHA NEWS 95,5