Πολιτική

Πόλη και Ζωή: Οι επιλογές Μαμσάκου έφεραν την αναστολή λειτουργίας του ΚΔΑΥ Δράμας

Τον Δήμαρχο Δράμας Χριστόδουλο Μαμσάκο θεωρεί υπαίτιο της αναστολής λειτουργίας του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Δράμας η δημοτική παράταξη Πόλη και Ζωή.

Σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι η εξέλιξη αυτή είναι απόρροια της προχειρότητας της ΔΙΑΑΜΑΘ, όταν πρόεδρος της ήταν ο δήμαρχος Δράμας, αλλά και της επιλογής του κ. Μαμσάκου, να διαχωρίσει τη διαλογή από την πώληση, που έχει ως συνέπεια το αυξημένο κόστος λειτουργίας και την έλλειψη κινήτρων για αύξηση των προς πώληση ποσοτήτων ανακυκλώσιμων υλικών

Κατηγορεί δε ευθέως τον δήμαρχο Δράμας ότι στον βωμό προεκλογικών σκοπιμοτήτων και προκειμένου να βολευτούν σε θέσεις εργασίας φίλοι και συγγενείς της παράταξης του, δεν έπραξε αυτά που όφειλε να κάνει για τη διάσωση του ΚΔΑΥ.

Η ανακοίνωση της παράταξης “Πόλη και Ζωή”

Αναστολή Λειτουργίας Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Δράμας.

Σήμερα Δευτέρα 25-11-2019, ξαφνικά και χωρίς καμιά επίσημη ανακοίνωση, το Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Δράμας διέκοψε τη λειτουργία του.

Τα ανακυκλώσιμα του Νομού Δράμας αναζητούν πλέον νέο προορισμό. Από ό,τι φαίνεται, αρχικά θα κατευθυνθούν προς τη γειτονική Ξάνθη.

Η προχειρότητα της ΔΙΑΑΜΑΘ (Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων ΑΜΑΘ) όσον αφορά την οργάνωση, τον προγραμματισμό, το σχεδιασμό και τη λειτουργία επιβεβαιώνεται και έμπρακτα. Φυσικά, η κριτική δεν αφορά τη νέα, μόλις ολίγων ημερών, Διοίκηση, αλλά την πενταετή Διοίκηση του κ. Μαμσάκου.

Εξαρχής αναδείξαμε τα προβλήματα που προκύπτουν στη διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών λόγω της επιλογής του κ. Μαμσάκου να διαχωρίσει τη διαλογή από την πώληση, που έχει ως συνέπεια το αυξημένο κόστος λειτουργίας και την έλλειψη κινήτρων για αύξηση των προς πώληση ποσοτήτων ανακυκλώσιμων υλικών.

Το μειωμένο ενδιαφέρον για τις ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών από τον εργολάβο που ανέλαβε τη λειτουργία του ΚΔΑΥ και η αδιαφορία της Διοίκησης της ΔΙΑΑΜΑΘ για τις συνθήκες λειτουργίας του ΚΔΑΥ που οδήγησαν στην επιβολή αλλεπάλληλων προστίμων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, δημιούργησαν αδιέξοδα.

Δυστυχώς, πολλά θα μπορούσαν να προβλεφθούν και πολλά χρήματα να εξοικονομηθούν, αν εισακουόμασταν από την αρχή. Τότε, όμως, δεν θα μπορούσαν να βολευτούν σε θέσεις εργασίας οι γνωστοί φίλοι και συγγενείς της παράταξης του κ. Μαμσάκου και θα μειωνόταν η εκλογική του πελατεία. Χάριν, λοιπόν, της εξυπηρέτησης ημετέρων πληρώνουμε ακριβά τη διαχείριση των απορριμμάτων, πληρώνουμε και θα ξαναπληρώσουμε αυξημένα δημοτικά τέλη, πληρώνουμε πρόστιμα λόγω άσχημων συνθηκών λειτουργίας και έχουμε και αναστολή λειτουργίας του ΚΔΑΥ.

Από την παράταξή μας, μόλις πληροφορηθήκαμε την αναστολή λειτουργίας του ΚΔΑΥ, επικοινωνήσαμε με τη ΔΙΑΑΜΑΘ και, μετά τις πληροφορίες που μας δόθηκαν, θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Γιατί δεν υπήρξε φροντίδα να έχουμε έγκαιρα νέα σύμβαση για το ΚΔΑΥ ή παράταση της προηγούμενης σύμβασης μέχρι την υπογραφή της νέας;

Γιατί εδώ και τρία χρόνια τουλάχιστον δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες παρεμβάσεις (κυρίως υπόστεγο για την προστασία των ανακυκλώσιμων) ώστε να μην επιβάλλονται πρόστιμα;

Πόσο θα διαρκέσει και πόσο επιπλέον θα κοστίσει η μεταφορά στην Ξάνθη;

Ποιος θα μεταφέρει τα ανακυκλώσιμα στην Ξάνθη; Υπάρχει σχέδιο και ετοιμότητα για άμεση έναρξη της μεταφοράς;

Πόσες ακόμη ποσότητες ανακυκλώσιμα θα καταστραφούν και αντί να αποφέρουν έσοδα θα πληρώνουμε για να τα μεταφέρουμε και να τα θάβουμε στην χωματερή;

ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΗ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ κ. ΜΑΜΣΑΚΟΥ;;;;;