Life

Στη Βουλή οι άθλιες συνθήκες στις φοιτητικές εστίες Καβάλας

Σε άθλιες συνθήκες διαμένουν οι εστιακοί φοιτητές του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ) στην Καβάλα. Τα κτηριακά συγκροτήματα Φ1 και Φ2 πλημμύρισαν για μια ακόμη φορά, ενώ η ανεπάρκεια του πετρελαίου θέρμανσης προκαλεί έντονο προβληματισμό.

Όπως καταγγέλλουν φοιτητές και φοιτήτριες, η θέρμανση των κτηρίων πραγματοποιείται με το απόθεμα της περσινής χρονιάς.

Τα κτηριακά συγκροτήματα Φ1 και Φ2 πλημμύρισαν ενώ η ανεπάρκεια του πετρελαίου θέρμανσης προκαλεί έντονο προβληματισμό

Η φοιτητική εστία διαθέτει τρία κτήρια (Φ1, Φ2 και Φ3) με 230 δίκλινα δωμάτια, κοινόχρηστες τουαλέτες και κοινόχρηστα μπάνια. Οι εγκαταστάσεις είναι περίπου 30 ετών και αντιμετωπίζουν διαρκώς προβλήματα καθαριότητας και αποχέτευσης. Επίσης, οι εστίες του ΔΙΠΑΕ ταλαιπωρούνται από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση των διοικητικών υπηρεσιών, με τους υπάρχοντες υπαλλήλους να επιφορτίζονται με μεγάλο όγκο εργασιών, στον οποίο αδυνατούν τελικά να ανταποκριθούν.

Οι απογοητευτικές συνθήκες που επικρατούν αποτυπώνονται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό των κτηρίων. Ξεθωριασμένοι τοίχοι, ποτισμένοι από την υγρασία και πεσμένοι σοβάδες συνθέτουν το δυστοπικό περιβάλλον διαμονής των εστιακών φοιτητών. Την ίδια στιγμή, η διάθεση κονδυλίων για επισκευές συντήρησης γίνεται με το σταγονόμετρο.

Ερώτηση στη Βουλή απο τη βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Καβάλας Τάνια Ελευθεριάδου

Η αύξηση της κρατικής επιχορήγησης είναι αναγκαία για να προχωρήσουν οι επεμβάσεις στους χώρους των σχολών και των φοιτητικών εστιών του ΔΙΠΑΕ τονίζει η Τάνια Ελευθεριάδου.

Με ερώτηση που κατέθεσε προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Καβάλας ζητά άμεσα μέτρα για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των φοιτητών, την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης και την προκήρυξη μόνιμων θέσεων τεχνικών, προσωπικού καθαριότητας και φύλαξης.

Η ερώτηση

Σε άθλιες συνθήκες διαμένουν οι εστιαζόμενοι φοιτητές και φοιτήτριες του κόμβου Καβάλας του ΔΙ.ΠΑ.Ε.. Για μία ακόμα φορά η Φ1 και η Φ2 πλημμύρισαν, επιδεινώνοντας την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εστίες. Επιπρόσθετα, υπάρχει έντονος προβληματισμός για την επάρκεια πετρελαίου θέρμανσης, καθώς, σύμφωνα με καταγγελίες των φοιτητών η θέρμανση των χώρων πραγματοποιείται με το περσινό απόθεμα πετρελαίου. Υπενθυμίζεται ότι η καθαριότητα των εστιών (και γενικότερα των πανεπιστημιακών χώρων) γίνεται από συμβασιούχους εργαζόμενους, οι οποίοι εργάζονται από Δεύτερα μέχρι Παρασκευή.

Επιπλέον, να σημειωθεί ότι η απόφραξη αποχέτευσης έγινε με καθυστέρηση μιας μέρας, μέσω εξωτερικού συνεργάτη, ο οποίος, σύμφωνα με τον διευθυντή τεχνικής υπηρεσίας Καβάλας, έχει λαμβάνειν για υπηρεσίες των δύο τελευταίων ετών.

Τονίζουμε ότι η Φοιτητική Εστία διαθέτει τρία κτίρια (Φ1, Φ2, Φ3) με 230 δίκλινα δωμάτια συνολικά και κοινόχρηστες τουαλέτες και λουτρά.

Οι εγκαταστάσεις που στεγάζουν τις φοιτητικές εστίες είναι ηλικίας περίπου 30 ετών και ως εκ τούτου, η συχνότητα τέτοιων φαινομένων θα αυξάνεται. Οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης δεν πραγματοποιούνται, με αποτέλεσμα την επανάληψη φαινομένων όπως της πρόσφατης πλημμύρας λόγω βουλώματος της αποχέτευσης.

Σε συνδυασμό με την υπο-χρηματοδότηση του ιδρύματος και την υποστελέχωση των διοικητικών υπηρεσιών του αποτελούν τις κύριες αιτίες της υποβάθμισης που βιώνει το πανεπιστήμιο, μη μπορώντας ασφαλώς να ανταποκριθεί στον ιδρυτικό του στόχο.

Οι υπάρχοντες υπάλληλοι δεν επαρκούν κι επιφορτίζονται με μεγάλο όγκο καθηκόντων στον οποίο αδυνατούν να ανταποκριθούν. Η εικόνα πολλών κτιρίων του Ιδρύματος είναι απογοητευτική τόσο εσωτερικά, όσο κι εξωτερικά καθώς δεν επαρκούν οι πιστώσεις για τη διενέργεια των απαραίτητων εργασιών συντήρησης.

Σοβάδες πεσμένοι, τοίχοι ξεθωριασμένοι και ποτισμένοι από την υγρασία είναι μόνο μερικά από τα κομμάτια του παζλ που συνθέτουν στην ολοκλήρωσή του ένα σκηνικό παρακμής. Πρόσφατα μάλιστα σημειώθηκε τραυματισμός φοιτήτριας από πτώση σοβά κατά τη διάρκεια μαθήματος. Είναι περιττό να τονίσουμε ότι οι αθλητικές υποδομές του campus της Καβάλας είναι σε άθλια κατάσταση και ο απαραίτητος εξοπλισμός, ανύπαρκτος.

Με βάση τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

1. Πώς θα αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης του ΔΙΠΑΕ Καβάλας; Προτίθεται να προκηρύξει μόνιμες θέσεις προσωπικού καθαριότητας, τεχνικών, φύλαξης κτλ.;

2. Προτίθεται να αυξήσει την κρατική επιχορήγηση, ώστε να μπορέσει ο κόμβος του ΔΙΠΑΕ στην Καβάλα να καλύψει τις ανάγκες του;

3. Σε ποιες άμεσες κινήσεις σχεδιάζει να προβεί ώστε να γίνουν οι απαραίτητες επεμβάσεις στους χώρους των πανεπιστημιακών σχολών της Καβάλας και των φοιτητικών εστιών, ώστε να αποτραπούν παρόμοια περιστατικά, όπως εκείνο της πρόσφατης πλημμύρας;

4. Πώς σχεδιάζει να καλύψει τις ανάγκες των φοιτητών για στέγαση, με δεδομένη την περιορισμένη χωρητικότητα των φοιτητικών εστιών της Καβάλας;

Πηγή: Foititikanea.gr