Ενδιαφέροντα

Φωτιές: Δύσκολη η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα με εκκενώσεις οικισμών – Κάηκαν σπίτια σε Ροδόπη και Καβάλα

Σε πύρινο κλοιό η χώρα με τη νύχτα να προβλέπεται πολύ δύσκολη και τα πύρινα μέτωπα να είναι πολλά και εκτός ελέγχου, καθώς οι δυνατοί άνεμοι τα αναζωπυρώνουν.

Μετά τον βοσκό στη Βοιωτία, τη ζωή του έχασε ακόμα ένας άνθρωπος στη Λευκίμμη, κοντά στην Αλεξανδρούπολη. Φωτιές καίνε σε Εύβοια, Αλεξανδρούπολη, Ροδόπη, Καβάλα αλλά και Κύθνο.

Δύσκολη νύχτα στη Ροδόπη

Η φωτιά μπήκε μεσα στα χωριά ΣώστηςΠολύανθος και Ληνό και κατέστρεψε σπίτια. Η πυρκαγιά έχει ανέβει προς το βουνό αλλά οι αναζωπυρώσεις σε διάφορα σημεία είναι συνεχείς. Λίγο μετά τις 8 το βράδυ τα εναέρια μέσα σταμάτησαν τις ρίψεις, ωστόσο οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής με τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των κατοίκων και εθελοντών παραμένουν στη μάχη σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν τη φωτιά και να σώσουν περιουσίες.

Μαίνεται η πυρκαγιά στην Καβάλα και στις φλόγες παραδόθηκαν σπίτια στα χωριά Δαμασκηνιά, Διαλεκτό και Αβραμυλιά του Δήμου Νέστου από τη φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, στο Διαλεκτό Καβάλας. Η φωτιά μαίνεται από τις δύο το μεσημέρι σε μια περιοχή 30 χιλιόμετρα από την Καβάλα. Στο Διαλεκτό δύο πυροσβέστες εγκλωβίστηκαν στις φλόγες και έπαθαν εγκαύματα στο πρόσωπο και στα χέρια, ενώ υπέστη φθορές και το πυροσβεστικό όχημα. Η φωτιά έφτασε στις αυλές των σπιτιών και οι ιδιοκτήτες απελπισμένοι προσπαθούσαν με το λάστιχο να τη σβήσουν.

Για τρίτο 24ωρο φλέγεται η Αλεξανδρούπολη

Δραματικές είναι οι ώρες για τους κατοίκους στα χωριά του Έβρου. Στον Άβαντα, ο ιερέας του χωριού, κρατάει σφιχτά την εικόνα, ελπίζοντας να σωθεί ο οικισμός που περιβάλλεται από το φλεγόμενο δάσος.

Οι ριπές του ανέμου, που έφτασαν μέχρι και 8 μποφόρ, δυσχεραίνουν τον αγώνα που δίνουν για τρίτη συνεχόμενη μέρα, Πυροσβέστες, η Περιφέρεια και ο Δήμος με μηχανήματα, στρατιώτες, και οι εθελοντές αγρότες της περιοχής με τα τρακτέρ τους.

Παράλληλα με το μέτωπο της φωτιάς που μαίνεται στην Αλεξανδρούπολη, ξέσπασε νέα φωτιά μέσα στο δάσος της Δαδιάς, όπου έχουν σπεύσει και επιχειρούν 25 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 2 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Δύο αεροσκάφη Air-Tractors αποστέλλονται στη χώρα μας από την Κύπρο καθώς και 56 πυροσβέστες με 10 υδροφόρα οχήματα και δύο βοηθητικά, από την Ρουμανία.