Ενδιαφέροντα

Πρόσκληση στη Δράμα του βουλευτή Δράμας Κ. Μπλούχου στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά

Τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά προσκάλεσε στη Δράμα ο βουλευτής Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μπλούχος προκειμένου να επισκεφθεί τις λατομικές ζώνες επιτόπου και να αποκτήσει ιδία άποψη σχετικά με το μείζον θέμα της υπόγειας εκμετάλλευσης μαρμάρου.

Η πρόσκληση πραγματοποιήθηκε μετά από μια σημαντική σύσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος με την συμμετοχή του βουλευτή Δράμας Ν.Δ. Κωνσταντίνου Μπλούχου, της προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας Θράκης κας Χαϊδά και του Διευθυντή της  «Ικτίνος Α.Ε.» κ. Αλμπανόπουλου με αποκλειστικό θέμα την υπόγεια εκμετάλλευση μαρμάρου σε περιοχές που είτε αποτελούν οικότοπους είτε είναι χαρακτηρισμένες ως δασικές και αναδασωτέες, ήταν το θέμα.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του Δραμινού βουλευτή προς τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεώργιο  Αμυρά, από τις αρχές Ιουνίου. Στη συνάντηση, πέραν του κ. Αμυρά, παρευρέθησαν και ο  Υφυπουργός Χωροταξίας & Αστικού Περιβάλλοντος κ. Νικόλαος Ταγαράς, ο  Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, η Γ.Γ. Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών κα Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Γενικός Διευθυντής Δασών κ. Γκουντούφας και ο Γενικός Διευθυντής Περιβαλλοντικής Πολιτικής κ. Δημόπουλος.

 

Μπλούχος Κωνσταντίνος: ίσως η λύση για τα επόμενα χρόνια θα είναι προς την κατεύθυνση της υπόγειας εξόρυξης

Σε παρέμβασή του ο κ. Μπλούχος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι:

«Σε αυτό το θέμα δεν χωρούν φόβοι ή αμφιβολίες προθέσεων. Είναι ένα μείζον πολιτικό θέμα -κυρίως για τη Δράμα- και ταυτόχρονα μείζον επιστημονικό θέμα. Δεν μπορούμε να μιλάμε ενώπιον υπηρεσιών που έχουν την τεχνογνωσία, αμφιβάλλοντας ή εκφράζοντας φόβους.

Το πρώτο ζήτημα εν προκειμένω, είναι  κοινωνικοπολιτικό. Δεν τίθεται απλά θέμα  προώθησης της  τοπικής εξορυκτικής δραστηριότητας. Πρόκειται για το οικονομικό και κοινωνικό  αποτύπωμα  που προσφέρει η λατομική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή για παράδειγμα  της Δράμας και της Καβάλας, με 6.500 εργαζόμενους και με το υψηλό ΑΕΠ. Ο  συγκεκριμένος οικονομικός πνεύμονας  πρέπει να συνεχίσει να ανασαίνει. Αποτελεί αδήριτη ανάγκη  να βρεθούν οι τρόποι ώστε  να εξακολουθεί να αποδίδει στην περιοχή μας όλα όσα  πρέπει και μπορεί να αποδώσει. Όχι βέβαια με δείγματα γραφής εξαμβλωματικής ανάπτυξης που είχε όλα τα προηγούμενα χρόνια, με τις τεράστιες περιβαλλοντικές και τις όποιες άλλες επιπτώσεις και συνέπειες. Εξαιτίας των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η συγκεκριμένη μέθοδος εξόρυξης, (την εκλεκτική προσβολή και απόληψη του μαρμαροφόρου υλικού αλλά και τον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος) επιβάλλεται να βρεθεί λύση.

Η λύση είναι πιο πολύ μάλλον τεχνοκρατική και επιστημονική

Και η λύση είναι πιο πολύ μάλλον τεχνοκρατική και επιστημονική. Υπάρχουν τα δεδομένα. Υπάρχουν οι επιστήμονες και μπορούμε να διερευνήσουμε όλες τις παραμέτρους, οπότε να καταφέρουμε να δρομολογήσουμε τα πράγματα προς μια κατεύθυνση, αποδεχόμενοι τη λογική υπόγειας εξόρυξης και προχωρώντας προς αυτή. Θέτω και κάτι ακόμη. Τουλάχιστον στο νομό Δράμας -το έχουν καταθέσει πολλές φορές οι άνθρωποι μας από το Σύνδεσμο Μαρμάρου- έχουμε πολλές ιδιαίτερες περιοχές.

Θα ήταν σκόπιμο, και σας προσκαλώ να έρθετε στη Δράμα να δείτε από κοντά την περιοχή του Βώλακα, π.χ., που είναι μια μαρμαροφόρος ζώνη, περιοχή η οποία, ναι μεν έχει αυτή την προοπτική αλλά έχει και πάρα πολλά προβλήματα. Το τοπίο έχει αλλοιωθεί εντελώς με την εξόρυξη που είχαμε έως τώρα. Οπότε πρέπει να συνυπολογιστούν και όλες οι επιπτώσεις συμφωνώντας με τον κ. Ταγαρά. Ευελπιστώ και θέλω να πιστεύω με τις λίγες γνώσεις που διαθέτω και με όσα έχω ακούσει και έχω διαβάσει ότι ίσως η λύση για τα επόμενα χρόνια θα είναι προς την κατεύθυνση της υπόγειας εξόρυξης».

Πρόσκληση του κ. Μπλούχου προς τον Υφυπουργό κ. Αμυρά, να επισκεφθεί τη Δράμα

Στο τέλος της συνάντησης, υπεβλήθη  από τον κ. Μπλούχο πρόσκληση προς τον Υφυπουργό κ. Αμυρά, να επισκεφθεί τη Δράμα και τις λατομικές ζώνες επιτόπου, πρόσκληση που έγινε αποδεκτή με χαρά.