Πολιτισμός

Στην Δραμινή επιστήμονα Δήμητρα Συμεωνίδου, το Μακεδονικό Βραβείο 2019

Ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Μακεδονικού Βραβείου, αποφάσισε για φέτος να βραβεύσει την Δραμινής καταγωγής Δρ. Δήμητρα Συμεωνίδου

Τακτική Kαθηγήτρια Σχολής Μηχανικών, Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Μαθηματικών, Πανεπιστημίου Μπρίστολ, Ηνωμένου Βασιλείου.

Την απόφαση ανακοίνωσε επισήμως ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο οποίος παρέθεσε και το βιογραφικό της κας Συμεωνίδου.

Το Βιογραφικό της Δήμητρας Συμεωνίδου

Η Δήμητρα είναι καθηγήτρια στο επιστημονικό αντικείμενο των Δικτύων Υψηλών Επιδόσεων στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, συν-διευθύντρια του Ινστιτούτου Ψηφιακού Μέλλοντος του Μπρίστολ, διευθύντρια του εργαστηρίου Έξυπνου Διαδικτύου, Ακαδημαϊκής Έρευνας και Καινοτομίας του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ (TQEC – Temple Quarter Enterprise Campus).

Προσχώρησε στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ με την ερευνητική της ομάδα το Σεπτέμβριο του 2012, μετά από 15 χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Essex, όπου ίδρυσε τη διεθνώς αναγνωρισμένη ομάδα Δικτύων Υψηλών Επιδόσεων (HPN – High Performance Networks Group).

Είναι κορυφαία ακαδημαϊκός στον τομέα των οπτικών δικτύων και της οπτικής-ασύρματης σύγκλισης, με ιδιαίτερη έμφαση στα δίκτυα 5G, ιδρυτή της αρχιτεκτονικής Transport SDN και πρωτοπόρος ερευνήτρια στις υποδομές Smart City («έξυπνη πόλη»).

Σήμερα, προΐσταται / συμμετέχει σε 21 εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το Ηνωμένο Βασίλειο και περιλαμβάνουν 45 μεταδιδακτορικούς ερευνητές.

Έχει συμμετάσχει στις συντακτικές ομάδες κορυφαίων περιοδικών και προεδρεύει / προέδρευσε σε επιτροπές, συνέδρια, ομάδες προτυποποίησης και φόρουμ στους σχετικούς φορείς. Είναι συγγραφέας και συν-συγγραφέας πάνω από 500 άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και διεθνή συνέδρια, κεφάλαια βιβλίων, διάφορα έγγραφα προτυποποίησης και διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα όπου έλαβε πτυχίο και μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης το 1987 και 1989 αντίστοιχα από το Τμήμα Φυσικής. Έλαβε το διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο του Essex το 1994 και έπειτα απασχολήθηκε τέσσερα χρόνια στην Alcatel Submarine Networks (ASN), όπου ως αρχιμηχανικός πρωτοστάτησε στην εισαγωγή του WDM σε υποβρύχια συστήματα.

Το 1998 επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο του Essex και στη συνέχεια προσχώρησε στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ (2012) για να ακολουθήσει μακρόχρονη σταδιοδρομία στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

Ίδρυσε δύο νεοσύστατες εταιρείες (start-up): την Ilotron (2000) που έλαβε χρηματοδότηση ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη εξοπλισμού μεταγωγής WDM και στη συνέχεια αποκτήθηκε από την αμερικανική εταιρεία Altamar / Ditech Communications (2001), και την Zeetta Networks (2015), που χρηματοδοτείται από το Πανεπιστήμιο του Bristol, παρέχοντας λύσεις SDN για έξυπνες πόλεις και δίκτυα επιχειρήσεων.

Είναι πτυχιούχος της Βασιλικής Ακαδημίας Μηχανικών και μελετητής της Βασιλικής Εταιρείας Wolfson.

Επαγγελματική Καριέρα

  1. Μάρτιος 1992 – Ιούνιος 1994: Ανώτερη ερευνήτρια, Πανεπιστήμιο του Essex, Ηνωμένο Βασίλειο
  2. Ιούλιος 1994 – Μάρτιος 1998: Δίκτυα Alcatel Submarine Networks, Greenwich, Ηνωμένο Βασίλειο

2.1. Ιούλιος 1994 – Δεκέμβριος 1994: Μηχανικός Σχεδιασμού Συστημάτων

2.2. Ιανουάριος 1995 – Οκτώβριος 1995: Ανώτερη Μηχανικός Σχεδιασμού Συστημάτων

2.3. Νοέμβριος 1995 – Οκτώβριος 1996: Κύρια Μηχανικός

2.4. Νοέμβριος 1996 – Μάρτιος 1998: Ανώτερη Μηχανικός Αρχιτεκτονικής

  1. Απρίλιος 1998- Αυγ. 2012: Πανεπιστήμιο του Essex

3.1. Απρίλιος 1998 – Μάρτιος 2000: Λέκτορας

3.2. Απρίλιος 2000 – Σεπτέμβριος 2002: Ανώτερη Λέκτορας

3.3. Οκτώβριος 2002 – Σεπτέμβριος 2003: Υφηγήτρια

3.4. Οκτώβριος 2003 – Αυγ. 2012: Καθηγήτρια, Πρόεδρος Οπτικών Επικοινωνιών, Τακτική καθηγήτρια

  1. Σεπτ. 2012-Σήμερα: Πρόεδρος Δικτύων Υψηλών Επιδόσεων, Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Μπρίστολ, Ηνωμένο Βασίλειο

4.1. Συν-Διευθύντρια του Ινστιτούτου Ψηφιακού Μέλλοντος στο Πανεπιστημίο του Μπρίστολ

4.2. Διευθύντρια του Smart Internet Lab

4.3. Ακαδημαϊκή Επικεφαλής, Έρευνας και Καινοτομίας, Πανεπιστήμιο του Bristol Temple Quarter Enterprise Campus (TQEC)

  1. Αύγουστος 2014 – Μάρτιος 2018: Επικεφαλής επιστήμονας (CSO) του Bristol Is Open.

Δημοσιεύσεις/Βραβεία/Διακρίσεις

Έχει δημοσιεύσει εκτενώς (περισσότερες από 500 δημοσιεύσεις) σε διεθνή περιοδικά (κυρίως στα JOCN, JLT, IEEE Comms Mag, Optics Express, IEEE Communications Surveys & Tutorials) και σε κορυφαία συνέδρια (ECOC, OFC, Globecom, ICC κλπ.). Οι δημοσιεύσεις περιλαμβάνουν πολυάριθμα άρθρα σε περιοδικά και σε συνέδρια, ημερίδες / συνεδριάσεις και παρουσιάσεις (OFC, ECOC, ACP, GLOBECOM, ONDM, ICTON, IEEE Τοπικές συναντήσεις κλπ.).

Έχει λάβει πολυάριθμα επιστημονικά βραβεία και πιο πρόσφατα: i) το βραβείο του IEEE Communications Society Charles Kao το 2016 για το καλύτερο άρθρο οπτικών επικοινωνιών και δικτύωσης για την αναγνώριση της πρωτοποριακής εργασίας στον Ορισμό Δικτύων Λογισμικού για Οπτικά Δίκτυα, ii) το Royal Society Wolfson Research Merit βραβείο, το 2016, για το “νέο όραμα για τις μελλοντικές πόλεις μέσω της προγραμματιζόμενης ψηφιακής υποδομής”.

Το βραβείο αυτό αναγνωρίζει τους επιστήμονες του Ηνωμένου Βασιλείου με εξαιρετικά επιτεύγματα και δυνατότητες, (iii) έχει εκλεγεί μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Μηχανικών – Σεπτέμβριος 2019.

Έχει διατελέσει εκδότρια / συντάκριας εκδόσεων κορυφαίων διεθνών περιοδικών στον τομέα της (π.χ. JOCN, JLT) και προέδρευσε σε σημαντικά διεθνή συνέδρια και εργαστήρια (ECOC, OFC, ONDM, Globecom).

Το 2013 ήταν Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνδιάσκεψης για τις Οπτικές Επικοινωνίες, ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά συνέδρια στον τομέα της, το οποία το 2013 πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο για δεύτερη φορά ύστερα από την πρώτη πραγματοποίηση της διάσκεψης το 1975. Το 2018, ήταν μια από τους προέδρους στο IEEE Photonics Society Topical Meeting Series.

Χρηματοδότηση έρευνας

Από το 1998 συμμετέχει στην ανάπτυξη και παρουσίαση ερευνητικών προτάσεων για χρηματοδότηση που προσέλκυσαν χρηματοδότηση για το ίδρυμά πέραν των 155 εκατομμυρίων λιρών.

Επιλεγμένες τρέχουσες επαγγελματικές δραστηριότητες (εκτός από τους ρόλους ηγεσίας του Πανεπιστημίου)

Μέλος της Στρατηγικής Συμβουλευτικής Ομάδας (SAT) για το Συμβούλιο Έρευνας Μηχανικών και Φυσικών Επιστημών του Ηνωμένου Βασιλείου – διαδικασία επιλογής ανταγωνιστών

Μέλος του συμβουλευτικού ΔΣ του UK5G

Συνιδρυτής, Zeetta Networks

Τεχνικός σύμβουλος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου (Τμήμα Ψηφιακού, Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού – DCMS) για την Εθνική Στρατηγική Ψηφιακής Υποδομής και ακαδημαϊκό μέλος (ένα από τα τρία) για το πρόγραμμα UK 5G Testbeds and Trials.

Τομείς ιδιαίτερης διάκρισης

Οδηγός στην καινοτομία:

Ενεργοποίηση του Παγκόσμιου Διαδικτύου: Κατά τη διάρκεια της θητείας της στην Alcatel, εφηύρε τον πρώτο οπτικό add-drop πολυπλέκτη και οδήγησε στην ανάπτυξη του σε υποβρύχια συστήματα, ξεκινώντας το σενάριο των υποθαλάσσιων δικτύων.

Η εργασία αυτή είχε μετασχηματιστική επίδραση, επιτυγχάνοντας μείωση του CAPEX έως και 30% επιτρέποντας παράλληλα ευελιξία στην υποστήριξη συνδέσεων από / προς πολλαπλούς προορισμούς μέσω υποβρυχίων συστημάτων, ενεργοποιώντας την υποδομή για το παγκόσμιο Internet.

Ανοίγοντας το δρόμο προς τις Υποδομές του Παγκόσμιου Δικτύου και των Κέντρων Δεδομένων: Προήγαγε την τυποποίηση Open Grid Forum , για την Οπτική Δικτύωση για το Δίκτυο. Πολλές υλοποιήσεις του Scientific-Grid ακολουθούν το GFD-I.036.

Αυτή η εργασία άνοιξε το δρόμο προς τα παγκόσμια Data Center / Cloud Networks και μέσω μεγάλων βιομηχανικών συνεργασιών έδωσε λύσεις για εμπορικά δίκτυα DC / Cloud (Interoute, IBM) και HPC (Κέντρο Supercomputing της Βαρκελώνης).

Μετασχηματισμός μιας βιομηχανίας μέσω δικτύων καθορισμένων από λογισμικό (SDN): Το SDN μεταμόρφωσε πλήρως τη βιομηχανία τηλεπικοινωνιών και η κ. Συμεωνίδου πρωτοστάτησε στην έρευνα για το SDN για τα οπτικά δίκτυα.

Ηγήθηκε του σχεδιασμού και των πρώτων υλοποιήσεων με οπτικούς προμηθευτές όπως οι ADVA και Polatis, οι οποίοι συνέβαλαν στην τοποθέτηση τους στην πρώτη .

Αναγνωρίστηκε με το βραβείο IEEE Charles Kao και δημιούργησε το IPR για την spin-out εταιρεία Zeetta Networks.

Πρωτοπόρος στον αστικό ψηφιακό μετασχηματισμό:

Από το 2015, ηγήθηκε του σχεδιασμού και της υλοποίησης του εμβληματικού έργου έξυπνης πόλης του Bristol, Bristol Is Open, μιας κοινής επιχείρησης μεταξύ του Δημοτικού Συμβουλίου και του Πανεπιστημίου.

Πρόκειται για την πρώτη προγραμματισμένη υποδομή σε κλίμακα πόλεων παγκοσμίως (επένδυση ύψους 75 εκατομμυρίων στερλινών) για συνεργατικό πειραματισμό που οδηγεί στην αστική ψηφιακή και κοινωνική μεταμόρφωση.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως CSO, μέχρι το Μάρτιο του 18, το Bristol κέρδισε την αναγνώριση ως την κορυφαία έξυπνη πόλη της χώρας και πρωτοστάτησε στην ψηφιακή ανάπτυξη για τους πολίτες και τις τοπικές επιχειρήσεις. Το 2017/18, μέσω της χρηματοδότησης DCMS, ηγήθηκε της πρώτης αστικής ανάπτυξης 5G του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αυτό έβαλε το Ηνωμένο Βασίλειο στην πρωτοπορία των 5G αναπτύξεων που αφορούσαν τομείς όπως ο πολιτισμός / η δημιουργική, η δημόσια ασφάλεια, οι μεταφορές, ο τουρισμός.

Εξαίρετη στην επιχειρηματικότητα:

Συνίδρυσε και βοήθησε στην ανάπτυξη της Zeetta Networks.

Η Zeetta εμπορεύεται SDN δίκτυα για έξυπνες πόλεις και επιχειρήσεις.

Η Zeetta απασχολεί 45 μηχανικούς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η πλατφόρμα Zeetta (NetOS®) αναπτύσσεται σε στάδια (σύμβαση £ 1.8M με την Ashton Gate), δοκιμάστηκε σε έξυπνες πόλεις και σήμερα αναπτύσσεται στην αγροτική Σκωτία με τη Cisco.

Η καθηγήτρια κ. Συμεωνίδου μοιράζεται την εμπειρία της μέσω συμβουλευτικής με πολυάριθμες νεοσύστατες επιχειρήσεις και με την καθοδήγηση νεαρών γυναικών επιχειρηματιών στο Μπρίστολ.

Εξαιρετική στην ακαδημαϊκή ηγεσία:

Η συνεισφορά της κ.Συμεωνίδου στους τομείς των οπτικών και DC δικτύων, των Smart Cities και του 5G οδήγησαν σε περισσότερες από 500 δημοσιεύσεις σε κορυφαίες χώρες.

Η έρευνά της έχει προσελκύσει κονδύλια άνω των 155 εκατ. στερλινών, από τα οποία τουλάχιστον £130 εκατ. προσέλκυσε ως κύριος ερευνητής.

Ίδρυσε και είναι η Διευθύντρια του Smart Internet Lab, του μεγαλύτερου ερευνητικού κέντρου επικοινωνιών και δικτύων στο Ηνωμένο Βασίλειο με 200 μέλη.

Ασχολείται ιδιαίτερα με την παγκοσμιοποίηση της έρευνας μέσω διεθνών συνεργατικών σχεδίων, ερευνητικών ανταλλαγών και μεταφορών τεχνολογίας με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Κορέα, την Κίνα, τη Βραζιλία και πρόσφατα με την Ινδία.